Psychologie | Tips & Trends

Toepassen van psychologie in campagnes

8 augustus 2022

Tips psychologie in email

Het effect van het gevoel van iets verliezen, is sterker dan het effect van iets krijgen. Keuzegedrag van consumenten kunnen daarom sterk beïnvloed worden door dit effectief in te zetten. Hieronder lees je hoe je psychologie in campagnes toepast.

Experiment

Dit effect is heel goed duidelijk gemaakt in een experiment. Beide testgroepen kregen aan het begin van het experiment 50 dollar en vervolgens 2 opties voorgeschoteld.

Groep 1 kreeg de volgende keuzes:

  1. Behoud $30, of
  2. Gok met een 50/50 kans om 50 dollar te behouden of 50 te verliezen.

Het resultaat? 43% ging voor optie 2 en zochten het risico op.

Groep 2 kreeg ook 2 opties met een hele kleine aanpassing:

  1. Verlies $20, of
  2. Gok met een 50/50 kans om 50 dollar te behouden of 50 te verliezen.

Nu koos 61% voor optie 2. Optie 1 lijkt dus ineens veel minder aantrekkelijk, omdat ze niet 20 dollar wilde verliezen. Hoewel dit exact hetzelfde is als 30 dollar behouden.

Loss Aversion Campagne

Loyaliteit

Dit effect wat in de psychologie ‘Loss aversion’ genoemd wordt, kan in veel situaties toegepast worden. Zo zie je veel loyaliteitsprogramma’s die willen dat je punten inlevert, maar dit juist tegenstrijdig is met dit effect. Durf aan deze loyaliteitspunten eens een houdbaarheid te geven en attendeer klanten op het verliezen van de punten als ze deze niet inwisselen.

Het inwisselen geeft dan eigenlijk altijd een soort verlies effect en dat is vaak de reden waarom er minder vaak punten ingewisseld worden dan organisaties dat zouden willen. Om te compenseren voor dit effect zou je bijvoorbeeld ook eens een extra vergoeding kunnen bieden zoals: een verdubbellaar bij je volgende aankoop. Je verminderd niet alleen de pijn van het inwisselen, je moedigt ook nog aan om iets te kopen.

Psychologie in campagnes

Je zou dit op heel veel manieren kunnen toepassen en zo de conversie op je campagnes verhogen. Bekijk ook eens onze andere blogs hierover:

Wil je meer weten, neem gerust contact met ons op.

Meer omzet door psychologie in campagnes

1. Wat is het effect van psychologie in je e-mailmarketingcampagnes?

Door psychologie toe te passen in je campagnes kun je het keuzegedrag van consumenten sterk beïnvloeden. Zo kun je je klanten aanzetten tot actie en meer conversie behalen.

2. Hoe kun je psychologie toepassen in loyaliteitscampagnes?

Door het effect van het gevoel van iets te verliezen sterker te maken dan het effect van iets te krijgen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je loyaliteitspunten een houdbaarheidsdatum te geven.

3. Hoe kun je psychologie toepassen om meer conversie te behalen?

Door een kleine aanpassing te maken aan je bewoording, kan je al 42% meer conversie behalen. ‘Bespaar 5 euro’ speelt al beter in op de loss aversion dan ‘Verdien 5 euro’.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.