E-mailmarketing | Psychologie

Marketing psychologie: emailmarketing FOMO

2 april 2024

fomo

Marketing psychologie kijkt naar het gedrag van de consument. Hoe maakt een consument bijvoorbeeld een keuze? Welke factoren spelen daarbij een rol? Door beter te begrijpen hoe consumenten keuzes maken, kan je die keuzes middels jouw marketing uitingen beïnvloeden. In deze blog nemen we een kijkje in het interessante aspect FOMO. Je leest wat FOMO precies is en hoe je het effectief kunt gebruiken in emailmarketing.

Wat is FOMO?

De betekenis van FOMO is Fear Of Missing Out. Mensen zijn bang informatie of evenementen te missen die een unieke ervaring geven of het leven beter hadden kunnen maken. Denk aan het afscheidsconcert van een bekend persoon of de kans op een hele gave baan in het buitenland.

Het niet doen van dingen en achteraf spijt ervaren, is ontzettend vervelend. Zeker als bijvoorbeeld vrienden of familie wél de ervaring hebben gehad. Mensen krijgen dan het gevoel echt iets te hebben gemist en ervaren gedachtes zoals “Had ik het nou maar wel gedaan”. Daarom gaan mensen het gevoel van spijt graag uit de weg.

Hoe gebruik je FOMO in emailmarketing?

Hoe zorgen mensen dat ze nooit iets missen en dus geen spijtgevoel ervaren? Simpel: ze zeggen ‘ja’ en grijpen hun kans. En op dát aspect kan jij als marketeer slim inspelen met behulp van emailmarketing. Dat kan op verschillende manieren die we hieronder toelichten:

Tip 1: Laat de klant zien wat ze kunnen missen

Laat zien waar een klant nu staat en in welke, betere situatie hij zich kan bevinden door een bepaalde aankoop of aanmelding te doen. Je maakt het gras dan groener aan de overkant. En dat zorgt ervoor dat klanten naar de overkant willen en dus de stap zetten.

Loogman Carwash geeft klanten een persoonlijke status. Afhankelijk van hoe vaak ze de auto wassen en met welk programma, gaan ze in status omhoog en profiteren ze van meer voordeel. Ieder jaar wordt dat voordeel uitgekeerd. Door tussendoor in emails te laten zien wat de huidige status van een klant is en hoever ze nog moeten tot een volgende status, trigger je middels marketing FOMO om meer voordeel te missen. Voor klanten een extra trigger om de auto door de wasstraat te halen, in status omhoog te gaan en het extra voordeel niet te missen.

Voorbeeld FOMO Loogman wasapp voor korting op wassen. FOMO dus als je korting mist

Hierboven een voorbeeld van Loogman, met daarbij per status de voordelen. Klanten krijgen in de Loogman emails hun status en gespaarde punten te zien. Zo weten ze hoeveel ze nog moeten om te profiteren van nog meer voordeel.

Tip 2: Maak gebruik van exclusieve deals

Bied zo nu en dan exclusieve kortingen aan voor een select groepje klanten, bijvoorbeeld alleen klanten die zich hebben geabonneerd op jouw emails of een bepaalde lidmaatschap hebben. Communiceer deze exclusieve kortingen wel aan iedereen, maar laat duidelijk zien dat ze voor slechts een select groepje klanten zijn.

Als klanten die exclusieve deal zien en niet tot de selectie horen, krijgen ze het gevoel iets speciaals te missen. Dat willen ze niet en dus zullen ze er iets aan doen om tóch tot de selectie te horen. Bijvoorbeeld door zich nog gauw in te schrijven voor jouw emails of lid te worden. Bingo!

Voorbeeld FOMO Bever: speciaal voor jou als Buitenvriend 10% extra korting.

Bever heeft voor haar leden – de Buitenvrienden – soms extra korting. Als iemand nog geen Buitenvriend is, kunnen ze vanuit de email alsnog een account aanmaken en Buitenvriend worden. Dan profiteren ze van de korting én heeft Bever er weer een lid bij.

Tip 3: Laat zien dat anderen al meedoen

FOMO ontstaat wanneer mensen iets missen wat anderen wel hebben ervaren. Door te laten zien dat anderen wél gebruik maken van een bepaald product of naar een event gaan, vergroot je de kans dat hun vrienden, familie of collega’s dat voorbeeld volgen. Op social media wordt daar enorm veel gebruik van gemaakt.

Ook het tonen van reviews kan een sterk effect van FOMO geven. Reviews komen van klanten die een bepaald product hebben gekocht en daar hun (positieve) ervaring over delen. Anderen die dat product nog niet afnemen, lezen de review en raken mogelijk enthousiast over de positieve ervaring van de ander. Dat vergroot de kans dat ze het product kopen, omdat ze die positieve ervaring niet willen missen.

Voorbeeld review: I was very happy when I realised I only need to take one tablet. And the casing makes them easy to swallow.

FitForMe gebruikt in haar emailmarketing reviews van klanten. Bovenstaande review laat goed zien waar veel mensen tegenaan lopen met het innemen van supplementen, namelijk meerdere pillen per dag moeten nemen én moeite hebben met het doorslikken. Gelukkig is deze klant erg blij met haar FitForMe-supplement omdat het beide problemen oplost. Grote kans dus dat andere mensen na het lezen van de review ook over willen gaan op FitForMe-supplementen.

Tip 4: Deel wat klanten gemist hebben

Heb je net een bijzonder evenement gehad? Vergeet ook zeker niet om ná je evenement iets te posten over het grote succes, waar ongetwijfeld positieve reacties van aanwezigen onder komen. Dan versterk je nog net even het FOMO gevoel bij de rest van “Shit, ik heb hier iets unieks gemist”. Hier kan je uiteraard weer een call to action aan hangen, zoals “Wil je in het vervolg niks missen? Meld je hier aan voor updates”.

Wat je ook wat ziet is dat interessante sessies worden opgenomen en later beschikbaar worden gemaakt. Geïnteresseerden kunnen dan bijvoorbeeld een emailadres delen met de organisator en alsnog de sessie achteraf meekrijgen. Handig, want dan heb je als marketeer tóch weer een emailadres binnen. En het is nog klantvriendelijk ook!

Tip 5: Oefen druk uit op het nu actie ondernemen

Als iets voor slechts een beperkte tijd beschikbaar is, kan dat een gevoel van urgentie creëren bij de klant. Ze moeten dan snel actie ondernemen om niet achter te blijven. Ook dat is een vorm van FOMO, niet te laat willen zijn om met iets mee te doen.

Met teksten zoals “nog een paar stuks beschikbaar” of het tonen van een afteller in je email, kan je druk zetten op het snel ondernemen van actie. Zo gebruik je FOMO vrij makkelijk in je emailmarketing.

Voorbeeld FOMO bij Homewizard: over 2 dagen wordt alle historische data automatisch verwijderd voor de meters in je huis.

Het marketing team van Homewizard maakte op twee manieren goed gebruik van FOMO. Over 2 dagen zou ik mijn historische data van de zonnepanelen kwijtraken. Ik raak dus iets kwijt én ik moet nog snel actie ondernemen ook om het niet kwijt te raken. Gelukkig is er een hele duidelijke call-to-action om mijn data toch te kunnen behouden. Fijn, want ik vergelijk graag hoeveel ik opwek en bespaar met mijn zonnepanelen.

Conclusie

Bij FOMO, ofwel Fear Of Missing Out is men bang iets te missen waar ze later spijt van kunnen krijgen. Daarom zijn mensen geneigd ‘ja’ te zeggen op unieke kansen zodat ze achter geen gevoel van “Had ik het maar wel gedaan” ervaren. Je kunt in marketing goed gebruik maken van FOMO door in email unieke, tijdelijke acties te delen en te laten zien wat een klant mist als ze geen actie ondernemen. Zo zet je marketing psychologie effectief in voor emailmarketing.

Meer weten? 

We hebben nog veel meer blogs over psychologie voor emailmarketing:

Heb je vragen of hulp nodig bij je e-mailmarketing? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag. 

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.