Psychologie | Tips & Trends

Een gevoel van urgentie en schaarste creëren

23 augustus 2022

Urgentie en schaarste in e-mailmarketing

Binnen marketing wordt vaak een gevoel van urgentie of schaarste gecreëerd om klanten aan te zetten tot actie. Wil jij dit ook toepassen om je klanten over te halen tot aankoop? Hieronder geven we 5 tips hoe je dit kunt doen.

Urgentie vs. Schaarste

Ten eerste leggen we het verschil tussen urgentie en schaarste uit. Urgentie is het gevoel dat je snel moet handelen voordat het te laat is. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een product met een tijdelijke aanbieding. Als klanten zien dat de aanbieding op het product bijna verloopt, zijn ze sneller geneigd om het product te kopen.

Schaarste is iets dat op het punt staat op te raken, waardoor je direct over moet gaan tot actie om nog op tijd te zijn met de aankoop.

Beide principes lijken erg op elkaar, omdat ze te maken hebben met snel handelen en the fear of missing out. Mensen zijn namelijk van nature bang iets leuks of goedkoops te missen door een verkeerde beslissing. En op dat gevoel kan jij slim inspelen door met Urgentie en Schaarste de klant te vertellen: dit product moet je nú kopen, anders krijg je later spijt dat je die kans niet hebt gegrepen.

Urgentie limited time

Bovendien geeft de schaarste ook aan dat anderen massaal voor je product kiezen, waardoor de gepercipieerde waarde van je product omhoog gaat.  

Tip 1: Maak deadlines cruciaal

Tijd speelt een grote rol binnen de marketing en kun je dus goed gebruiken om een gevoel van urgentie te creëren. Zonder deadline is er namelijk geen urgentie. Een leuk trucje is bijvoorbeeld om een countdown timer te gebruiken. Via deze website kun je eenvoudig een html countdown timer maken die je in je email kunt plaatsen: http://sendtric.com.

Tip 2: Laat kleuren spreken

Wanneer je een waarschuwingsbord tegenkomt, weet je dat je moet opletten. Immers heb je de associatie gelegd dat een bord met de kleuren rood en wit betekent dat je moet opletten. Op die manier kunnen kleuren schreeuwen om aandacht. Vooral de kleuren rood, oranje en geel zijn geschikt. Door de juiste kleuren te gebruiken in je e-mail, kun je nóg meer urgentie uitstralen. Deze tip kan je in combinatie met de andere tips gebruiken.

Tip 3: Gebruik beperkte tijdsperiodes

Je herkent het misschien wel dat als je zomerschoenen of een winterjas nodig hebt, je eerst wacht tot de zomer- en wintersale in de hoop op een goede deal. Zo’n uitverkoop heeft hetzelfde effect als een deadline, omdat er maar een beperkte periode is waarin je een product met korting kunt kopen. Doordat er weinig tijd is, zijn klanten eerder geneigd  wat te kopen. Zo’n beperkte tijdsperiode past misschien beter bij jouw merk dan een deadline, omdat het niet altijd duidelijk is wanneer de exacte deadline is. Toch moet je de deadline altijd ergens vermelden.

Tip 4: Benoem voorraadaantallen

Schaarste kun je ook creëren door je voorraadaantallen te presenteren wanneer deze bijna op zijn. Hierdoor kun je een gevoel van urgentie bij klanten creëren.

Schaarste gevoel marketing

Bovenstaande afbeelding is een goed voorbeeld van het benoemen van aantallen. De kans groter is dat dit de verkoop stimuleert. Mocht het lastig voor je zijn om exacte aantallen te tonen, dan kan je bijvoorbeeld ‘Nog maar een paar stuks beschikbaar’ gebruiken.

Tip 5: Wees uniek met speciale edities

Een speciale editie van een product impliceert dat er een beperkt aantal voorradig is. Veel bedrijven maken zulke edities voor hun fans. Neem de cd-wereld bijvoorbeeld: vaak worden klassiekers uitgebracht met een gave twist zoals extra nummers. Je maakt je producten extra belangrijk, waardoor je meer omzet kan genereren. Een ander pluspunt van speciale edities is dat mensen erg gevoelig zijn voor verzamelobjecten, omdat ze zich hiermee kunnen onderscheiden van anderen en vrijwel zeker weten dat het product met de jaren in waarde zal stijgen. Het kopen van het product is dan zeker de investering waard!

Met welke twist wil jij meer uit je e-mailmarketing halen? Laat het ons weten en wij denken met je mee.

Op welke manier kun je een gevoel van schaarste creëren?

Schaarste is het principe dat iets op het punt staat op te raken. Dit gevoel kun je creëren door bijvoorbeeld voorraadaantallen te benoemen.

Wat is urgentiemarketing?

Urgentie is het principe dat je snel moet handelen voor het te laat is. Een tijdelijke aanbieding of een speciale actie zijn goede voorbeelden.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.