E-mailmarketing | Marketing automation

Wat is marketing automation?

18 april 2024

marketing automation

Marketing automation staat bij vrijwel iedere marketeer bovenaan de to-do lijst. Maar wat is marketing automation dan precies? En welke voordelen brengt dat met zich mee? Wij leggen het voor je uit!

Marketing automation uitgelegd

Veel organisaties sturen dezelfde content naar de gehele database. Bijvoorbeeld omdat er een nieuw product of een leuke actie is. Dit gebeurt vaak nog met de hand en op vaste tijdstippen. De marketeer houdt dan vaak geen rekening met de voorkeur van de ontvangers in de database, of het moment van de klant in hun customer journey. Is de content wel relevant voor de klant? En is email wel het juiste kanaal voor deze klanten, of had je voor sommigen beter een social media post kunnen doen?

Bij marketing automation automatiseer je dit soort marketing processen. Je koppelt verschillende software tools en marketing kanalen aan elkaar om alle data samen te brengen. Zo krijg je een veel beter beeld van je klant. Waar zijn ze in geïnteresseerd? Waar zijn ze in hun customer journey? En via welke kanalen komen ze in contact met jouw merk?

Doordat je een compleet beeld hebt, kun je werken met triggers in plaats van standaard verzendmomenten. Die triggers stel je in op basis van het gedrag van een klant. Je triggert dan bijvoorbeeld een email over hoe je schoenen kunt inlopen zodra iemand schoenen heeft gekocht. Of je toont een Google advertentie van wandelbroeken nadat iemand je site heeft bezocht en naar wandelbroeken keek.

Marketing automation beperkt zich dus niet tot email marketing, maar neemt alle kanalen en triggermomenten voor de klant in overweging. Zo kan je middels marketing automation relevante content naar klanten sturen, via het juiste kanaal én op het juiste moment.

Wat zijn de voordelen van marketing automation?

Voordeel 1: Hogere betrokkenheid

Door gepersonaliseerde content op het juiste moment en via het juiste kanaal te sturen, laat je zien dat je de klant begrijpt en positief inspeelt op hun behoeften. Het gedrag van de klant wordt de trigger om een email te versturen, en niet het standaard verzendmoment waarop je zelf tijd hebt om een email te sturen. Doordat je werkt met triggers op basis van gedrag, blijf je relevant. Dit verhoogt de betrokkenheid én klanten zullen zich minder snel uitschrijven.

FitForMe helpt haar klanten middels emails in hun reis voor en na een maagverkleinende operatie. Ze personaliseert haar emails dan ook op basis van hun operatiedatum, gender en seizoen. Iemand die pas net is geopereerd krijgt dan makkelijk verteerbare recepten en hersteltips te zien. Iemand die al langer geleden geopereerd is, krijgt juist andere content te zien. In deze case lees je daar meer over.

Voordeel 2: Communicatie personaliseren

Als je data samenbrengt kun je een compleet beeld van je klant krijgen qua interesses en gedrag. Dat maakt het makkelijker om te bepalen welke content een klant zou willen. Middels marketing automation kan je vervolgens moeiteloos gepersonaliseerde content naar deze klant sturen.

Lebara heeft middels een interactieve quiz handige data verzameld en segmenten van haar klanten gemaakt. Op die manier hebben ze een best compleet beeld van klanten gekregen en kan content gepersonaliseerd worden.

Voordeel 3: Lead nurturing

Met marketing automation wordt het makkelijker om leads op te volgen met het juiste bericht op het juiste moment. Zo helpt marketing automation met het scoren van je lead op basis van het getoonde gedrag. Ook wordt dan bepaald wat de beste vervolgstap is qua contact. Marketing automation is namelijk breder dan email. Je kunt ook SMS’jes, telefoontjes of push-berichten koppelen aan je flow voor het juiste contactmoment. Zo vergroot je de kans dat iemand op de juiste manier door je nurturing flow gaat en klant wordt. Dit artikel op Frankwatching vertelt je meer over Lead Nurturing en hoe ermee aan de slag te gaan.

Voordeel 4: Meer conversie

Als je de juiste content stuurt en de klant via het juiste kanaal bereikt, is de kans veel groter dat de klant je content ziet, enthousiast wordt en converteert.

Odido (voorheen T-Mobile) personaliseert bijvoorbeeld het mobiele aanbod. Dat doen ze door data te combineren en te voorspellen welk aanbod voor een klant het meest aantrekkelijk is. Dit aanbod wordt vervolgens getoond in de email. Omdat het aanbod goed aansluit op de klant, werd de conversie significant hoger. In deze case lees je daar meer over.

Voordeel 5: Betere samenwerking diverse teams

Veel organisaties hebben nog een eilandje voor sales, een eilandje voor marketing en een eilandje voor klantenservice. Door data samen te brengen en marketing uitingen via marketing automation met triggers te doen, zorg je voor een naadloze klantervaring. Een positieve interactie van klanten met marketing content, kan automatisch worden opgevolgd door team sales en een negatieve interactie juist door team klantenservice.

Voordeel 6: Efficiënter werken

Het versturen van emails of het posten van social media content, zijn vaak repetitieve taken. Door dit soort content te automatiseren met marketing automation, blijft er meer tijd over voor de volledige klantreis en creatief denken. Dat maakt het werk voor de marketeer niet alleen leuker; het zal marketing ook een stuk efficiënter maken.

Voordeel 7: Schaalbaarheid campagnes

Schaal je uit naar bijvoorbeeld nieuwe landen of doelgroepen? Triggers van marketing automation processen kunnen zeer flexibel worden ingericht en meegroeien met de organisatie. Perfect als je in een groeifase zit.

Waar moet je rekening mee houden bij marketing automation?

1. Kosten en tijd

Voor marketing automation heb je bepaalde software nodig om alle data centraal te hebben en te kunnen koppelen aan marketing kanalen zoals je email software tool. De aanschaf en implementatie daarvan kan prijzig zijn, vooral voor kleine organisaties.

Alle software tools en data samenbrengen, kan een enorme technische uitdaging zijn. Iedere tool heeft weer zijn eigen unieke data. De tools moeten ook op een juiste manier aan elkaar gekoppeld zijn zodat je één centraal beeld van de klant hebt. Je hebt de juiste kennis en capaciteit nodig om dat goed op te zetten. Ook om er zeker van te zijn dat de implementatie jaren mee kan gaan.

2. Inzicht klantreis

Als je triggers gaat bouwen, is het belangrijk goede analyses te hebben gedaan over welke trigger je nodig hebt en voor welke klant. Anders loop je het risico klantgedrag niet juist te interpreteren en verkeerde beslissingen te nemen. Dat maakt marketing automation minder effectief.

3. Goede monitoring

Het is belangrijk om marketing automation campagnes goed te blijven monitoren. Alles loopt automatisch en geeft je daardoor het gevoel er geen omkijken meer naar te hebben. Maar het is juist belangrijk om ze te blijven monitoren om er zeker van te zijn dat alles goed blijft gaan en antwoord te hebben op vragen zoals:

  • Wordt de email dagelijks wel gestuurd?
  • Naar hoeveel ontvangers gaat de email iedere keer en klopt dit met je verwachting?
  • Behaalt de email consistent de verwachte resultaten qua kliks en conversie?

Middels een dashboard of monitoringcampagne kan je dit vrij makkelijk monitoren. Zo kan je op tijd problemen of juist een verminderde effectiviteit van campagnes zien en daarop acteren.

Conclusie marketing automation

Bij marketing automation automatiseer je de marketing processen. Je koppelt verschillende software tools aan elkaar om alle data samen te brengen. Zo krijg je een beter beeld van je klant en weet je wat, wanneer en hoe je de juiste content naar de klant stuurt.

Met marketing automation kan je content personaliseren, meer betrokkenheid krijgen, meer conversie genereren én efficiënter werken. Het opzetten van marketing automation vergt wel de benodigde kosten en tijd. Ook is het belangrijk om je geautomatiseerde campagnes goed te blijven monitoren. Maar marketing automation is zeker de moeite waard!

Hulp nodig met marketing automation?

Ontdek onze complete gids voor Marketing Automation om nog meer uit je marketing automation te halen.

Als je ondersteuning nodig hebt met marketing automation, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag om je data te benutten, waardoor je de volledige kracht van emailmarketing kunt ontketenen.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.