Van quiz naar klantsegmenten – Lebara

Voorbeeld Buzzquiz Lebara

In de huidige concurrerende bedrijfsomgeving is het voor bedrijven essentieel om hun klanten goed te begrijpen en te segmenteren. Dan kan je veel beter je producten koppelen aan de daarin geïnteresseerde klant. In deze case beschrijven we hoe we samen met Lebara middels een innovatieve quiz klantsegmenten hebben verbeterd. 

De vraag: aanvulling op klantsegmenten

De afdeling Business Intelligence van Lebara heeft een geavanceerd voorspellingsmodel ontwikkeld dat het klantverbruik en -gedrag analyseert. Dit model kan producten identificeren die beter aansluiten bij de gedragspatronen van de klanten. Lebara wilde het potentieel van dit model verder benutten en vroeg om hulp van Kotak Marketing. 

De oplossing: een quiz voor meer data

Samen met Kotak Marketing heeft Lebara een informatieve en speelse quiz opgezet in Adobe Campaign. De vragen waren een tikkie maf, maar wel in lijn met Lebera.

Voorbeeld quiz voor klantsegmenten

Het doel van deze quiz was om een mogelijk verband tussen psychografische factoren en aankoopgedrag te onderzoeken. Op deze manier kan de quiz een waardevolle bijdrage leveren aan nog betere klantsegmenten. Onze bevindingen waren verrassend en verhelderend. Er waren inderdaad verbanden tussen deze twee factoren! 

De resultaten: verbeterde klantsegmenten

De quiz was een groot succes. Hij bleek populair bij onze klanten, waarschijnlijk omdat het een speels element toevoegde aan de anders vaak zakelijke communicatie van een telecomprovider. 

Maar nog belangrijker is dat de verzamelde data vanuit de quiz ons in staat stelde om beter in te spelen op de behoeften van onze klanten en het maken van klantsegmenten. Met de resultaten van de quiz konden we namelijk een specifiek ‘KlantType’ toewijzen aan elke klant. Door dit KlantType te combineren met het voorspellingsmodel van Business Intelligence, kunnen we gedetailleerdere en nauwkeurigere klantsegmenten creëren. Deze nieuwe segmentatie stelt ons in staat om meer gepersonaliseerde content aan te bieden, die nauwkeuriger is afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van elke klant.

Hoe verder

We zijn nog niet klaar met het verbeteren van onze klantsegmentatie, maar we zijn al enthousiast over de positieve resultaten die we tot nu toe hebben gezien. 

Deze innovatieve aanpak heeft al geleid tot verbeterde productafstemming en een meer gepersonaliseerde klantervaring. Zo kunnen we op het juiste moment communiceren en zo het ‘spam’-gevoel van e-mails verminderen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een hogere klanttevredenheid en een toename in verkoop.

Geïnteresseerd in een quiz?

Ben je benieuwd naar andere potentiële voordelen van een quiz voor klantsegmenten? Neem een kijkje bij deze blog of neem vrijblijvend contant met ons op! 

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.