E-mailmarketing | Tips & Trends

AI effectief toepassen in emailmarketing: zo doe je dat

28 maart 2024

toepassen ai emailmarketing

We zien steeds vaker dat Kunstmatige Intelligentie (AI) op slimme wijze wordt toegepast in emailmarketing. Het stelt jou als marketeer in staat om je boodschap beter af te stemmen op de individuele behoeften en voorkeuren van de ontvanger, wat resulteert in een meer betrokkenheid en blijere klanten. Maar welke vormen van AI zijn er precies? En hoe kan je AI effectief toepassen in jouw emailmarketing? Wij leggen je uit wat AI is, welke lagen van AI er zijn en hoe je zelf aan de slag kunt met AI.

Wat is AI

Voordat we duiken in de verschillende toepassingen van AI, laten we kort stilstaan bij wat AI eigenlijk is. AI is het overkoepelende concept dat alles omvat wat mensachtige vaardigheden kan uitvoeren en autonoom beslissingen kan nemen. AI bestaat uit verschillende lagen. Elke laag heeft zijn eigen specifiekere doel en toepassingen, ook binnen emailmarketing:

 • Machine Learning: leert van data en kan daardoor processen optimaliseren. Wordt o.a. gebruikt voor het maken van segmenten of het tonen van aanbevolen producten. Heeft nog wel hulp van mensen nodig om te leren en verbeteren.
 • Neural Networks: verwerkt informatie zoals het menselijk brein. Het kan zeer complexe patronen in data herkennen en interpreteren. Je zoekresultaten in Google zijn hier een voorbeeld van.
 • Deep Learning: is als de rekenkracht van het brein. Het kan veel meer data aan. Vereist ook nog nauwelijks de hulp van mensen om steeds beter en accurater te worden. Hiermee kan je voorspelmodellen bouwen voor bijvoorbeeld churn of conversie van je klanten.
 • Generative AI: is in staat zelf content te creëren, zoals teksten en afbeeldingen.
 • Large Language Models: verwerkt en interpreteert taal. De Kotak feedbacktool is hier een voorbeeld van.

Als AI een keuken was geweest, zouden de verschillende AI-lagen deze rollen hebben gehad.

Voorbeeld verschillende lagen van AI

AI effectief toepassen in emailmarketing kan dus enorm variëren. Van het dynamischer maken van campagnes, tot het personaliseren van de inhoud en het grafischer vormgeven van de presentatie.

1. Voorspellende Modellen voor Doelgerichte Inhoud

Een van de meest krachtige manieren van AI effectief toepassen in emailmarketing, is het gebruik van voorspellende modellen. Door algoritmen te voeden met gegevens over het gedrag van ontvangers, kan AI voorspellingen doen over welke inhoud de beste aansluiting zal vinden bij specifieke segmenten. Hierdoor kunnen marketeers gerichte emails samenstellen die de kans op interactie maximaliseren.

Je kan zelfs AI vragen om met een machine learning model deze segmenten te herkennen en creëren. Perfect om de basis te leggen voor marketing automation. Vergeet niet dat je zo’n model wel goed moet (blijven) trainen met nieuwe data om de juiste conclusies te trekken. Immers zullen je klanten en hun data met de tijd toch iets veranderen.

2. Verzendtijden optimaliseren

Het tijdstip van verzending is cruciaal voor het succes van emailcampagnes. AI-analyses kunnen het gedrag van ontvangers volgen en de meest optimale verzendtijd bepalen op basis van wanneer ze het meest geneigd zijn om te openen en te klikken. Door de juiste timing te kiezen, maximaliseer je de impact van je e-mails en verhoog je de betrokkenheid. Zo is de kans nog groter dat je je doelgroep ook echt weet te bereiken.

3. Afbeeldingen genereren

Iedereen heeft wel eens voorbeelden voorbij zien komen van AI gegenereerde afbeeldingen en teksten. Met behulp van generative AI tool zoals Dall-e of Adobe Firefly kan je eenvoudig pakkende stockfoto’s genereren, zonder dat daar een fotograaf of dure modellen aan te pas komen.

Is de afbeelding toch niet helemaal wat je verwacht had? Geen probleem! Je kan gewoon feedback geven en de tool zal de afbeelding proberen te verbeteren. Onderstaande afbeeldingen zijn bijvoorbeeld gegenereerd met de prompts:

 • “Genereer een afbeelding voor in een e-mail waarbij een vrouw bellend uit het raam van haar industrieel ingerichte appartement kijkt naar de skyline van Amsterdam”.
 • “Genereer een afbeelding van een vrolijke chocoladebruine teckel met een te lange tong”.
AI toepassen voor afbeelding: vrouw kijkt al bellend uit over Amsterdam
AI toepassen voor afbeelding: de blije hond

Je moet echter wel zelf al een concreet idee hebben van wat voor een afbeelding je wil hebben en hier dan ook een duidelijk prompt voor schrijven. Over het algemeen is de regel dat wanneer je prompt vaag en onduidelijk is, dit ook zal resulteren in een afbeelding die waarschijnlijk niet helemaal overeen komt met wat je zoekt. Wel is het zeker de moeite waard om hier een keer mee te experimenteren. 

4. Schrijven en verbeteren teksten

Naast het genereren van afbeeldingen is AI ook heel goed in het schrijven van teksten. Zo kan je het vragen om inleidende teksten te schrijven of om de teksten die je al geschreven hebt te verbeteren. Ook bij het schrijven van dit blog is regelmatig gebruik gemaakt van de tips en tricks die AI biedt. De volgende inleidende tekst voor een fictieve nieuwsbrief is volledig door ChatGPT geschreven: 

Beste [Naam], 

Welkom bij de nieuwste editie van de Kotak Marketing nieuwsbrief! In deze update nemen we je mee door de recentste ontwikkelingen op het gebied van marketingtools en delen we boeiende klantcases. Ontdek cutting-edge tools die jouw marketingstrategie versterken en laat je inspireren door succesverhalen van collega-marketeers die met behulp van Kotak Marketing opmerkelijke resultaten hebben behaald. Blijf op de hoogte van de laatste trends en optimaliseer jouw marketinginspanningen met onze innovatieve oplossingen.

5. Onderwerpregels

Naast het genereren of verbeteren van hele teksten kan generative AI ook helpen bij het schrijven van onderwerpregels. We weten allemaal hoe belangrijk het is om een pakkende onderwerpregel te hebben. Het onderwerp is je eerste indruk op de ontvanger en hetgene wat de ontvanger over de streep moet trekken om je mails ook daadwerkelijk te openen. AI kan analyses uitvoeren van welke onderwerpregels historisch gezien goed hebben gepresteerd en voorspellingen doen over welke onderwerpen het meest effectief zullen zijn voor je doelgroep. Dit zorgt voor meer opens en verbetert je algehele emailprestaties.

Ik vroeg ChatGPT om 5 onderwerpregels te schrijven voor een aanbieding van 3 maanden 50% korting op je mobiele abonnement: 

 1. “Mis het niet! Ontvang 3 maanden lang 50% korting op je mobiele abonnement!” 
 2. “Exclusieve deal: Bespaar 50% op je mobiele kosten gedurende 3 maanden!”
 3. “Ontgrendel enorme besparingen: 50% korting voor 3 maanden op je mobiele abonnement!”
 4. Jouw korting wacht! Profiteer van 50% korting op je mobiele abonnement voor de komende 3 maanden!”
 5. “Nu of nooit: Geniet van 3 maanden lang 50% korting op je mobiele abonnementskosten!” 

Mocht je dus ooit de inspiratie missen om een nieuwe subjectline te bedenken, dan weet je waar je hulp zou kunnen vinden. 

Conclusie: AI effectief toepassen in emailmarketing

In een tijdperk waarin personalisatie en relevantie de sleutel zijn tot effectieve en pakkende digitale communicatie, biedt AI emailmarketeers de mogelijkheid om hun doelgroep nog beter aan te spreken. Door voorspellende modellen, dynamische content creatie, optimalisatie van verzendtijden en het genereren van onderwerpregels te omarmen, kun je je e-mailmarketingstrategie naar nieuwe hoogten tillen.

Wees wel voorzichtig in welke data je kiest te delen met bijvoorbeeld ChatGPT. Je wilt niet onnodig persoonsgegevens verspreiden. 

Meer weten? 

Als je klaar bent om de kracht van AI te benutten en je e-mailmarketing te transformeren, staan er opwindende mogelijkheden voor je open. Ook zijn veel software tools zelf al bezig met AI. Salesforce Marketing Cloud heeft bijvoorbeeld Einstein in ontwikkeling. Mocht je niet weten waar je moet beginnen, geen probleem! Wij staan altijd voor je klaar.

Ontdek ook onze complete gids voor Marketing Automation om nog meer uit je marketing automation te halen.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.