E-mailtemplating | Tips & Trends

De invloed van Dark Mode op emailmarketing

5 maart 2024

Dark Mode voorbeeld

Dark Mode heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke opkomst doorgemaakt in emailmarketing. Niet alleen als een trendy esthetische keuze, maar ook als een functionele functie die de gebruikerservaring verbetert. In deze blog ontdek je wat Dark Mode precies is en wat de gevolgen ervan zijn voor emailmarketing.

Wat is Dark Mode

Dark Mode, of donkere modus, is een interface-optie die beschikbaar is op veel apparaten, besturingssystemen en websites. Wanneer een gebruiker deze functie heeft ingeschakeld wordt het scherm donkerder gemaakt. Zo zal bijvoorbeeld een witte pagina met zwarte tekst worden omgetoverd tot een donkere pagina met lichte letters.

Voorbeeld Dark Mode in Linkedin

Hoe dat precies oogt, verschilt wel een beetje. Iedere website en applicatie heeft zo zijn eigen kleurenpalet. Zo gebruikt Outlook in de donkere modus als standaard een donkergrijze achtergrond met witte tekst, terwijl Gmail juist een diepzwarte achtergrond heeft met een iets lichtere tekst. Gelukkig kan je via de instellingen aangeven welk kleurenpalet voor jou het fijnst werkt.

Waarom kiezen gebruikers Dark Mode

Voor alle HTML emailspecialisten en marketeers wordt Dark Mode vaak als een gedoetje ervaren. Maar als we vanuit de gebruiker kijken, biedt Dark Mode echt wel flinke voordelen: 

 • Minder belasting voor de ogen.
  Dark Mode vermindert oogvermoeidheid door minder licht op het scherm, vooral ’s nachts. Dit maakt lezen comfortabeler en vermindert belasting voor de ogen. 
 • Verbeterde leesbaarheid van tekst.
  Dark Mode verbetert de leesbaarheid voor velen door een beter contrast te bieden. Sommigen vinden witte tekst op een donkere achtergrond gemakkelijker te lezen, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en visuele behoeften. 
 • Energiebesparing op OLED- en AMOLED-schermen.
  Dark Mode bespaart energie op OLED- en AMOLED-schermen door zwarte pixels uit te schakelen, waardoor batterijduur wordt verlengd. Dit is vooral merkbaar bij frequente smartphone- of tabletgebruikers. 
 • Minder blauw licht.
  Dark Mode vermindert de blootstelling aan blauw licht, wat de productie van melatonine kan verstoren en de slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Dit bevordert een betere nachtrust, hoewel het niet alle blauwe lichtemissie elimineert. 
 • Esthetische voorkeur en concentratie.
  Veel gebruikers verkiezen Dark Mode vanwege esthetische redenen en vinden het simpelweg cool. Daarnaast kan een donkere achtergrond helpen bij concentratie door afleidingen te verminderen en de focus op de scherminhoud te vergroten. 

Wat is de impact op emailmarketing

Dark Mode heeft verschillende gevolgen voor emailmarketing:

 • Leesbaarheid en visuele aantrekkelijkheid 
  Emails die goed zijn ontworpen voor Dark Mode kunnen aantrekkelijker en gemakkelijker te lezen zijn voor ontvangers die deze modus verkiezen. Het gebruik van geschikte kleuren, contrasten en afbeeldingen kan de impact van de boodschap vergroten. 
 • Consistentie in weergave 
  Het is belangrijk dat emailmarketeers ervoor zorgen dat hun emails consistent worden weergegeven, ongeacht of de ontvanger Dark Mode gebruikt of niet. Dit vereist zorgvuldige testen en aanpassingen aan het ontwerp om ervoor te zorgen dat de boodschap effectief wordt overgebracht in beide modi. 
 • Technische aspecten 
  Dark Mode kan enkele technische uitdagingen met zich meebrengen, zoals het correct weergeven van afbeeldingen en kleuren in verschillende emailclients en apparaten. Emailmarketeers moeten ervoor zorgen dat hun emails compatibel zijn met Dark Mode in populaire emailclients en apparaten. 
 • Gebruikerservaring 
  Door rekening te houden met Dark Mode-voorkeuren van ontvangers en zorgvuldig ontworpen emails te leveren die zijn afgestemd op deze voorkeuren, kunnen emailmarketeers de algehele gebruikerservaring verbeteren en de betrokkenheid bij hun campagnes vergroten. 

Kortom, Dark Mode heeft invloed op verschillende aspecten van emailmarketing, van visueel ontwerp tot technische implementatie en personalisatie. Het biedt zowel uitdagingen als kansen voor emailmarketeers om effectieve en aantrekkelijke campagnes te creëren die aansluiten bij de voorkeuren van hun ontvangers. 

Voorbeeld Light Mode en Dark Mode in een email

Hoe test je Dark Mode in email

Het testen van emails in Dark Mode is essentieel om ervoor te zorgen dat de lezer een consistente en aantrekkelijke ervaring heeft, met of zonder de donkere modus. Door te testen in Dark Mode kun je ervoor zorgen dat je ontwerpkeuzes goed werken en de leesbaarheid, visuele aantrekkelijkheid en bruikbaarheid van je emails verbeteren. 

Er zijn verschillende manieren om emails te testen in Dark Mode. Eén manier is door het aanmaken van verschillende e-mailadressen voor alle testdoeleinden. Op deze manier kun je emails naar deze adressen sturen en ze bekijken in verschillende e-mailclients en op verschillende apparaten die Dark Mode ondersteunen. Dit geeft je een idee van hoe je emails eruitzien en functioneren voor ontvangers die Dark Mode gebruiken. 

Heb je niet 10 verschillende devices op je bureau liggen? Een makkelijkere manier is door gebruik te maken van een testtool. Deze tools geven de mogelijkheid om een email te bekijken in verschillende clients, waaronder emailclients in dark mode. Een tool die we bij Kotak vaak gebruiken is het Email Marketing Platform Litmus. In Litmus is het mogelijk om een mail in te sturen en te bekijken in verschillende clients. Een andere tool om de mails mee te testen is Email On Acid.  

Ongeacht de methode die je kiest, regelmatig testen in Dark Mode is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je emails effectief zijn en een optimale gebruikerservaring bieden, ongeacht de modus waarin ze worden bekeken.  

Voorbeeld Litmus, waarbij je in één oogopslag ziet hoe jouw email oogt op verschillende clients

Conclusie: de invloed van Dark Mode

Dark Mode verbetert de gebruikservaring van jouw emailontvangers, onder andere doordat het minder vermoeiend is voor de ogen en de leesbaarheid van teksten verbetert. Het kan voor jou als marketeer een uitdaging zijn om ook jouw emails helemaal Dark Mode-proof te krijgen. Hiervoor moet je flink wat testen en de html en css Dark Mode proof maken. Testtools zoals Litmus en Email On Acid kunnen je helpen een beeld te geven waar je nog kunt optimaliseren. Zo kan je iedereen een optimale gebruikerservaring bieden met jouw email.

Hulp nodig? 

Naast Dark Mode zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden. Heb je al onze complete gids voor Marketing Automation bekeken voor alle tips? Heb je nog vragen of kan je hulp gebruiken met Dark Mode in jouw emails? Neem dan contact op met Kotak Marketing voor vrijblijvend advies.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.