E-mailmarketing

5 redenen om te starten met interactieve e-mails

13 februari 2024

Heel veel interactiviteit

Het is geen geheim dat e-mailmarketing een onmisbaar instrument binnen de marketingmix is geworden om klanten te bereiken en betrokkenheid te creëren. Maar het is een behoorlijke uitdaging om in die overvolle inboxen op te vallen en een blijvende indruk achter te laten. Hoe zorg je dat je dan opvalt? Maak je e-mails interactief! Daarom hebben we 5 redenen om te starten met interactieve e-mails. Ook laten we zien aan welke interactieve elementen je zoal kunt denken. 

Wat is een interactieve e-mail?

Interactieve e-mails nodigen de ontvanger actief uit om een interactie te doen. Als de ontvanger klikt op een bepaald element, reageert de e-mail daarop. Denk hierbij aan geanimeerde elementen of uitklapmenu’s. Dat biedt verschillende voordelen ten opzichte van standaard e-mailinhoud zonder interactiviteit.

Reden 1: Interactieve e-mails verhogen betrokkenheid ontvangers

Door interactieve elementen toe te voegen aan je e-mails, zorg je ervoor dat jouw klanten meer doen dan alleen de inhoud lezen. Denk bijvoorbeeld aan knoppen, formulieren of geanimeerde elementen die de ontvangers aanmoedigen om actie te ondernemen binnen de e-mail zelf. Het resultaat? Klanten lezen niet alleen jouw boodschap, ze beléven deze boodschap ook actief. Dit verhoogt de betrokkenheid van je ontvangers. Daarmee vergroot je de kans dat ze jouw merk beter onthouden én positiever reageren op je boodschap.

Voorbeeld interactieve e-mail FitForMe carroussel

FitForMe maakt gebruik van interactiviteit om klanten te vragen waar ze hulp bij nodig hebben. Klanten kunnen in de e-mail een topic aanklikken, waarop de content van de e-mail direct anders wordt. Geeft de klant bijvoorbeeld aan hulp nodig te hebben met een bestelling? Dan toont de e-mail in het interactieve blok content over de bestelling. Wil de klant juist inspiratie? Dan worden er verschillende inspiratie topics getoond. Dit interactieve blok heet een carrousel.

Reden 2: Interactieve e-mails verbeteren de prestaties van je campagnes

Interactieve elementen hebben een directe impact op de prestaties van je e-mailcampagnes. Ze trekken de aandacht en moedigen ontvangers aan om verder te klikken naar je website of landingspagina’s. Hierdoor nemen niet alleen je open- en klikratio’s toe, maar ook de betrokkenheid en kans op conversies op je website. Er wordt zelfs beweerd dat interactieve e-mails maar liefst twee keer zo veel conversies genereren als statische e-mails.

T-mobile zorgt met een carrousel ervoor dat meerdere producten op een speelse wijze getoond worden zonder te veel ruimte van de e-mail in beslag te nemen.

Reden 3: Interactieve e-mails verzamelen meer data 

Altijd al willen weten waar jouw doelgroep zich mee bezighoudt? Door interactieve quizzes, polls of enquêtes aan je e-mails toe te voegen, kun je waardevolle informatie over je ontvangers verzamelen. Zo krijg je meer inzicht in de interesses, voorkeuren en het gedrag van jouw ontvangers. Perfect voor meer personalisatie in je e-mailcampagnes.

Voorbeeld OHRA zorgquiz

De Ohra zorgquiz is een quiz binnen de e-mail. Na het beantwoorden van enkele vragen, krijg je een pagina te zien op basis van jouw antwoorden en kun je door naar de landingspagina.

Reden 4: Interactieve e-mails maken optimaal gebruik van verzamelde data 

Met de data die je verzameld hebt, kun je de inhoud van je interactieve e-mails verder finetunen en afstemmen op de ontvanger. Houd de ontvanger van wandelen? Dan stuur je een e-mail waarin je met behulp van een accordeon laat zien welke wandeluitrusting niet mag ontbreken. Houd de ontvanger meer van fietsen? Dan doe je hetzelfde, maar dan met fietsuitrusting. Hiermee vergroot je de relevantie en waarde van je e-mails, wat resulteert in een hogere betrokkenheid en conversieratio.

Voorbeeld interactieve e-mail Bever accordeon

Bever maakt in haar e-mails gebruik van de accordeon. Dat is een interactief element waarbij je veel informatie in slechts weinig ruimte kwijt kunt. De ontvanger kan de accordeon in- en uitklappen om bepaalde informatie zichtbaar of onzichtbaar te maken. 

Reden 5: Interactieve e-mails onderscheiden je van je concurrentie 

Door interactieve e-mails in te zetten presenteer je jouw merk als innovatief en betrokken bij de behoeften van je klanten. De e-mails interacteren met hun ontvangers en verhogen de betrokkenheid. Daarmee bieden interactieve e-mails een onderscheidende ervaring die opvalt tussen de vele traditionele, statische e-mails in de inbox.

En laten we nou eerlijk zijn: de e-mailcampagnes die online de aandacht trekken bevatten altijd interactieve elementen!

Heb je al onze complete gids voor Marketing Automation gelezen? Hierin staan nog veel meer tips om alles uit je campagnes te halen.

Hulp nodig?

Interactieve e-mails bieden heel veel mogelijkheden om je e-mailmarketing naar een hoger niveau te tillen. Met de juiste strategie, tools en creativiteit kun je écht de interactie aangaan met je doelgroep en betrokkenheid opbouwen. Het is tijd om interactieve e-mails een integraal onderdeel te maken van je marketingaanpak en te profiteren van de voordelen die ze te bieden hebben.

Je hebt nu 5 redenen gelezen om te starten met interactieve e-mails. Ben je enthousiast geworden, maar beschik je niet zelf over de juiste middelen om met interactiviteit aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.