Data & Analyse | Databasemarketing

15x inspiratie voor een A/B-test

12 maart 2024

A/B-test inspiratie

Door regelmatig een A/B-test uit te voeren op je email, ontdek je meer over het gedrag van je bezoekers en hoe je jouw content op hun gedrag kunt afstemmen. Zo kan je doelgericht verbeteringen doorvoeren en meer conversie genereren. Loop je vast op wat je precies zou willen verbetering en wat vervolgens een goede A/B-test zou zijn? Lees dan gauw verder. In deze blog krijg je 15x inspiratie voor een leuke A/B-test waarmee je makkelijk resultaat boekt!

Wat is een A/B-test?

Een A/B-test is een eenvoudige vorm van onderzoek doen, waarbij je twee varianten met elkaar vergelijkt om te bepalen welke beter presteert op een bepaald onderdeel.

Je kunt bijvoorbeeld twee varianten van een -mail testen. Variant A is je controlevariant en toont de email zoals hij altijd al was (geen voornaam in aanhef). Versie B is je testvariant en heeft een aanpassing waarvan je verwacht dat deze zorgt voor een betere prestatie (wel voornaam in aanhef). Vervolgens vergelijk je welke variant de meeste kliks oplevert naar je website (en dus het beste presteert op het onderdeel ‘kliks genereren’).

Doel en verwachting van je A/B-test

Zoals je al hebt gelezen, is het cruciaal om een specifiek doel te hebben. Dit doel kan variëren van het verhogen van de click-through rate op een nieuwsbrief tot het verbeteren van de conversieratio op een landingspagina. Een duidelijk doel zorgt ervoor dat de A/B-test gericht en meetbaar is.

Vervolgens ga je bepalen hoe je dat doel kunt bereiken. Ofwel: welke variabele ga je aanpassen en wat wordt de aanpassing precies die tot het behalen van je doel gaat leiden? De geselecteerde variabele voor de A/B-test moet relevant zijn voor het doel. Bijvoorbeeld de variabele onderwerpsregel voor het doel ‘opens email verhogen’ en kleur van call-to-action-knop voor het doel ‘kliks email verhogen’. Het testen van elementen die weinig tot geen invloed hebben op het gedrag van de gebruiker of op de uiteindelijke doelstellingen, kan resulteren in tijdverspilling en onduidelijke resultaten.

Daarna ga je een hypothese opstellen. Een goed geformuleerde hypothese is de basis van elke effectieve A/B-test. De hypothese moet een voorspelling doen over de uitkomst van de test en gebaseerd zijn op inzichten of eerdere data.

Bijvoorbeeld “Door de kleur van de call-to-action knop van groen naar rood te veranderen, zal de click-through rate met 10% toenemen”. 

Zorg ervoor dat zowel je doel als je hypothese meetbaar zijn. Dit betekent dat je duidelijk moet kunnen vaststellen of de verandering een positief, negatief of neutraal effect heeft gehad op je doel. Opens* en kliks zijn goed meetbaar en vaak direct uit het rapportage van je email softwaretool te halen. Conversie kun je met utm-tracking doormeten en uit bijvoorbeeld Google Analytics halen.

Tot slot kan je de test daadwerkelijk uitvoeren en na verloop van tijd de evaluatie doen. Heeft de aanpassing van de variabele daadwerkelijk geleid tot het gewenste doel? 

Doel > Variabele > Hypothese > Testen > Evaluatie

Maximale conversie uit je A/B-test

Heb je een grote database waar je op zou willen testen? Dan kun je met veel emailmarketing tools een A/B test doen op een random sample. Je geeft dan een hypothese mee welke versie het beste zal scoren op bijvoorbeeld kliks of conversie. Na een bepaalde periode zal de tool dan beslissen welke versie het beste was voor die sample en die winnaar uitsturen naar de rest van je base. Zo haal je direct meer omzet uit je A/B test.

Sommige Marketing Automation tools hebben hier al ingebouwde functies voor zoals Salesforce Marketing Cloud, Marigold Engage en Deploytec. Dan kan je de A/B-test heel makkelijk instellen en automatisch zijn werk laten doen. Bij andere Marketing Automation tools vereist dit wat meer kennis van de tool om dit in te bouwen, zoals bijvoorbeeld bij Adobe Campaign.

Wat kan je als A/B-test doen?

Eigenlijk kan je voor alle wel een A/B-test bedenken. Als je het lastig vindt om te kiezen waar je moet beginnen met testen, stel jezelf dan de vraag: wat zou ik graag willen bereiken? Daarmee definieer je een doel voor je test. Een duidelijk doel zorgt ervoor dat de A/B-test gericht en meetbaar is.

Inspiratie A/B-test voor meer opens

Het is een uitdaging om op te vallen in de inbox én ervoor te zorgen dat iemand je email wilt openen. Inspiratie voor een A/B-test voor meer opens is:

  • Gebruik van urgentie. Er is dan snel actie vereist, waardoor de ontvanger sneller de e-mail zal openen om daadwerkelijk de actie te ondernemen en nog op tijd van iets te profiteren. Denk hierbij een urgente termen zoals ‘Laatste kans’ of ‘Profiteer vandaag nog’.
  • Gebruik mysterieuze toon. Dit maakt de ontvanger nieuwsgierig naar de verrassing, waardoor ze sneller geneigd zijn de e-mail te openen. Een voorbeeld is ‘We hebben een verrassing voor je…’.
  • Gebruik exclusieve woorden. Dit spreekt de ontvanger meer aan dan een algemene toon, omdat het persoonlijker overkomt. Bijvoorbeeld ‘Speciaal voor jou’.
  • Lengte van onderwerpsregel. Een korte onderwerpsregel is simpel en makkelijker te lezen. Vaak zorgt dit voor meer opens.
  • Toevoegen van een voornaam. Met een voornaam spreek je de ontvanger meer aan, wat de opens kan verhogen.
  • Gebruik van emoji’s. Deze laten je email iets meer opvallen in de inbox. Niet alleen door de vorm, maar ook door de kleur. Dat trekt direct de aandacht.

In deze inbox valt de email van Digitransfer over de nieuwe Lentecollectie goed op door gebruik van een roze bloem.

Inspiratie A/B-test voor meer kliks

Je kunt meer kliks genereren door de aandacht van de lezer te trekken en te sturen naar de call-to-action. Inspiratie voor een A/B-test voor meer kliks is:

  • Call-to-action plek. Over het algemeen vinden de meeste kliks bovenin en onderin de email plaats. Heb je op die plekken ook een call-to-action staan?
  • Call-to-action tekst. De tekst van een button moet corresponderen met de pagina erachter. Veel buttons hebben als call-t-action ‘Shop nu’, waardoor de ontvanger het gevoel heeft het product te shoppen als ze op button klikken. Echter is dat vaak niet zo, want meestal ga je naar een productpagina. Als tekst ‘Bekijk nu’ of ‘Meer informatie’ hebben kan dan beter zijn voor je kliks.
  • Indeling email. Je kunt spelen met de indeling van de e-mail, zoals wel of geen plaatjes, de volgorde of het gebruik van bullet-points versus lange teksten. Hoe makkelijker de email te scannen en lezen is, des te groter de kans op een klik.
  • Kleurgebruik. Contrasten kunnen de aandacht van de ontvanger sturen. Zo valt een knalrode call-to-action button op een contrasterende gele kleur erg op, waardoor je meer kliks kunt genereren.
  • Vorm van call-to-action button. De button kan verschillende vormen, kleuren en bijvoorbeeld ook schaduw hebben. Buttons die heel klikbaar aanvoelen door een 3D-effect van hun rand, genereren vaak meer kliks dan buttons die dat niet hebben. Ook een contrastkleur kan goed werken.

Inspiratie A/B-test voor meer conversie

Je kunt meer conversie behalen door de ontvanger content te tonen dat bij diegene past en drempels om tot een aankoop over te gaan te verlagen. Inspiratie voor een A/B-test voor meer conversie is:

  • Dynamische content. gepersonaliseerde aanbiedingen die zijn afgestemd op de voorkeuren van de ontvanger, kan de conversie aanzienlijk verhogen.
  • Tonen reviews. Als je positieve klantrecensies of productreviews deelt, laat je zien dat het getoonde onderwerp bewezen goed is. En dat zorgt ervoor dat anderen sneller geneigd zijn het zelf ook te kopen.
  • Gebruik van urgentie. Er is dan snel actie vereist om nog ergens van te profiteren, waardoor de ontvanger sneller zal klikken om die kans niet te missen. Denk hierbij aan het tonen van een afteller of ‘Nog X stuks voorradig’.
  • Kale productfoto of sfeerfoto van product: Je kunt producten los tonen of in een situatie, waarbij iemand daadwerkelijk gebruik maakt van het product. Omdat je het product dan in een context ziet, is het voor de ontvanger makkelijker om te visualiseren ‘Oh, zó gebruik ik dat product dus’ of ‘Zo zal die jas mij ook staan’.

Conclusie over interessante A/B-test

Een A/B-test is een eenvoudige vorm van onderzoek doen, waarbij je twee varianten met elkaar vergelijkt om te bepalen welke beter presteert op een bepaald onderdeel. Door je emails of website te A/B-testen, ontdek je meer over het gedrag je bezoekers en hoe je jouw content op hun gedrag kunt afstemmen. Zo kan je doelgericht verbeteringen doorvoeren en meer conversie genereren.

Hulp nodig?

Op zoek naar meer inspiratie voor het optimaliseren van jouw emailmarketing en automations? Bekijk onze gids voor Marketing Automation of neem direct contact met ons op.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.