E-mailmarketing | Personalisatie

Hogere betrokkenheid emails met gepersonaliseerde afzender

7 maart 2024

Voorbeeld personalisatie in afzender in footer, met naam en foto

Stuur jij al jouw emails vanuit de algemene naam van jouw organisatie? Voor een persoonlijker gevoel van contact, kan het gebruiken van een persoonlijke afzender in jouw marketing automation zeker uitkomst bieden. In dit blog lees je wat een persoonlijke afzender is en wat de voordelen zijn voor email marketing. Ook delen we een voorbeeld hoe Feelingz gebruik maakt van een gepersonaliseerde afzender voor een hogere betrokkenheid in emails, zoals meer opens en kliks.

Wat is een gepersonaliseerde afzender

Bij een gepersonaliseerde afzender gebruik je de naam van een persoon als afzender van de email in plaats van de algemene organisatienaam. In plaats van dat je een email ontvangt van bijvoorbeeld het algemene ‘Kotak Marketing’, ontvang je de email van ‘Andreas van Kotak Marketing’. 

Je kunt de afzender ook gebruiken in de email zelf, bijvoorbeeld door de email vanuit iemand af te sluiten. Dit geeft een veel persoonlijker gevoel van contact.

Wat zijn de voordelen van een gepersonaliseerde afzender

Het gebruik van een gepersonaliseerde afzender in emailmarketing heeft meerdere voordelen:

Voordeel 1: Meer persoonlijk gevoel

Een gepersonaliseerde afzender creëert het een gevoel van authenticiteit en vertrouwen bij de ontvangers. De afzender kun je volledig personaliseren naar bijvoorbeeld de naam van een relatiebeheerder, het filiaal waar je het vaakst komt, of zelfs de medewerker die jou geholpen heeft. Op die manier wordt de email persoonlijker en minder als een massabericht ervaren. Dit vergroot de geloofwaardigheid en kan ontvangers geruststellen, waardoor ze eerder geneigd zijn om de email te openen en de inhoud te lezen.

Naast het verhogen van de open rate, kan het er ook voor zorgen dat ontvangers eerder geneigd zijn te klikken naar de inhoud of de call-to-action (verhoging click-through-rate). Dit resulteert in meer websiteverkeer, hogere conversies en uiteindelijk een betere return on investment voor jouw email marketing campagnes. 

Voordeel 2: Hogere betrokkenheid

Een gepersonaliseerde afzender helpt bij het stimuleren van interactie en het opbouwen van relaties met de ontvangers. Het geeft de ontvangers de mogelijkheid om te reageren op de email en direct in contact te komen met de persoon achter de afzender. Dit persoonlijke contact kan leiden tot een betere betrokkenheid en een hogere respons op de email campagnes. 

Voordeel 3: Gevoel van exclusiviteit

Ten derde kan een gepersonaliseerde afzender een gevoel van exclusiviteit creëren bij de ontvangers. Door de afzender aan te te personaliseren, kan de email worden gepresenteerd als een persoonlijke boodschap die specifiek voor hen is bedoeld. Dit kan de ontvangers het gevoel geven dat ze deel uitmaken van een selecte groep en hen aanmoedigen om de email met meer interesse en aandacht te lezen.

Voorbeeld persoonlijke afzender: Feelingz

Feelingz is al 11 jaar actief en biedt unieke eindejaars- en relatiegeschenken aan voor bedrijven. Naast traditionele kerstpakketten, kunnen medewerkers ook zelf iets leuks uitkiezen via een op maat gemaakte webshop. Ook bieden ze een ruim assortiment aan zakelijke relatiegeschenken aan.

Gezien de omvang van de orders en de toegepaste personalisatie gaat een groot deel van de verkopen bij Feelingz via een relatiebeheerder. Iedere lead of terugkerende klant is gekoppeld aan één van de relatiebeheerders van Feelingz.

Dit persoonlijke contact met de relatiebeheerder wilden we terugbrengen in de emails. Kotak Marketing heeft hierbij geholpen en personalisatie op twee manieren toegepast: 

  • De (voor)naam van de relatiebeheerder gebruikt als afzender 
  • Een gepersonaliseerde footer ontworpen gebaseerd op een zakelijke emailhandtekening 

Gepersonaliseerde naam in afzender

Iedere mail werd verstuurd vanuit naam van de relatiebeheerder verantwoordelijk voor de lead of klant. Deze personalisatie hebben we vanuit de data automatisch ingericht in de Marketing Automation tool Maileon. Zie hieronder twee voorbeelden (waarbij namen zijn vervangen door Kotak medewerkers): 

Voorbeeld personalisatie in afzender in inbox met naam

Met de gepersonaliseerde footer wilde we de indruk wekken dat deze automatisch gegenereerd werd als een zakelijke emailhandtekening. Vanuit de data werden de footers gevuld met de naam en een foto van de relatiebeheerder. Ook diens emailadres werd getoond. Zie hieronder voorbeelden van de gepersonaliseerde footer (waarbij foto en naam zijn vervangen door Kotak medewerkers):

Voorbeeld personalisatie in afzender in footer, met naam en foto

Door op de zichtbare link te klikken kon een ontvanger direct contact opnemen met de relatiebeheerder. In een pop-up werd er automatisch een nieuwe email geopend geadresseerd aan de relatiebeheerder. Naast het voordeel dat de drempel tot contact verkleind werd voor de ontvanger; kwamen vragen, opmerkingen of verzoeken tot contact automatisch bij de juiste relatiebeheerder terecht en kon deze daar actie op ondernemen. 

Door de gepersonaliseerde afzender toe te passen in zowel de afzendernaam in de inbox als in de footer, zag de ontvanger de personalisatie van het begin tot aan het einde van het contactmoment.

Lees ook onze complete gids voor Marketing Automation om meer te leren over hoe je dit implementeert.

Conclusie

Met een gepersonaliseerde afzender geef je de verzonden email een veel persoonlijker gevoel van contact. Je kunt de afzender verwerken in zowel de afzendnaam voor de inbox als de afsluitende footer in de email zelf. Zo verhoog je de geloofwaardigheid van je email en kan je de betrokkenheid van de ontvanger verhogen.

Meer weten? 

Wil je weten hoe een gepersonaliseerde afzender jou kan helpen of hoe je dit inricht in jouw Marketing Automation tool? Neem dan contact op met Kotak Marketing voor vrijblijvend advies.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.