Databasemarketing | E-mailmarketing

11 tips voor het groeien van je emaillijst

26 maart 2024

emaillijst groeien

Emailmarketing is het perfecte kanaal om in contact te komen met je klant. Het biedt namelijk enorm veel mogelijkheden voor marketing automation en personalisatie op 1 op 1 niveau. Maar hoe zorg je voor een grote, mailbare database? Als je ook succesvol aan de slag wilt met het groeien van je emaillijst om meer betrokkenheid en conversie te genereren, helpen onze 11 tips je zeker verder.

Kwaliteit of kwantiteit?

Hoe meer mensen je kunt emailen, des te beter voor je conversie. Toch? Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de hoeveelheid emailadressen en de kwaliteit ervan.

Wij noemen een emailadres kwalitatief goed als het emailadres bestaat, mailbaar is en de eigenaar daadwerkelijk interacteert met je emails. Kwalitatief goede emailadressen verminderen het risico op bounces en houden je reputatie in de inbox goed. Dat is belangrijk voor de afleverbaarheid van je emails. Immers wil je wel die inbox bereiken!

Zomaar emailadressen aankopen levert je weinig op, omdat deze ontvangers niet op je zitten te wachten en dus niet van goede kwaliteit zijn. Dat kan het ten koste gaan van je reputatie in de inbox en je naam als organisatie. Bovendien zijn overdreven grote aantallen vanuit een marketing automation systeem vaak ook duurder. Immers is je bereik groter en daar mag best een prijs tegenover staan.

Wil je dus succesvol aan de slag met het groeien van je emaillijst? Dan zijn kwalitatief goede emailadressen belangrijk. Deze verkrijg je op twee manieren: 1) nieuwe emailadressen verzamelen en 2) emailadressen behouden. 

Nieuwe emailadressen voor groeien emaillijst

Om te groeien, heb je nieuwe emailadressen nodig. Deze kun je op verschillende manieren verzamelen.

Tip 1: Volg webinars en evenementen op met een opt-in email

Als iemand zich inschrijft voor een webinar of evenement, hebben ze interesse in wat je te zeggen. Dat is al mooi meegenomen. Vervolgens kun je na je webinar of evenement een leuke email te sturen om ze te bedanken voor hun aanwezigheid, met een linkje naar de aftervideo of keynotes. Deze emails mag je zonder opt-in sturen! Het is dan slim om gelijk aan te geven dat het leuk is contact te houden en of ze zich zouden willen inschrijven voor je emails. Grote kans dat ze ook geïnteresseerd zijn in de rest van je content en hun emailadres delen voor je emailmarketing.

Voorbeeld FitForMe voor groeien emaillijst: webinar email vraagt ook opt-in uit

FitForMe stuurt na ieder webinar een link naar de video op om de webinar terug te kijken. Ze maken van deze email ook slim gebruik door direct een opt-in uit te vragen.

Tip 2: Promoot je emailcontent ook via social media

Je volgers op social media zijn al in je content geïnteresseerd. Perfect dus om af en toe een post te plaatsen en je volgers te attenderen op je emails. Let er dan wel op dat emails echt toegevoegde waarde hebben. Als je content van je emails sowieso op je social media toont, voegt email weinig extra’s toe. Reserveer bepaalde content dus puur voor je emailkanaal en andere content voor je social media kanalen.

Tip 3: Vraag een emailadres uit voor delen van content

Deelt je regelmatig whitepapers, blogs of onderzoeken? Dan kun je ervoor kiezen om toegang te verlenen aan lezers na het delen van een emailadres. Op deze manier biedt de investering van het opzetten van deze interessante content, naast kennisdeling en vindbaarheid, een nog grotere meerwaarde voor je organisatie. Ook kun je de geïnteresseerden op deze manier op de hoogte houden van de door jou gedeelde kennis. 

Deel je regelmatig bepaalde content op social media, zoals recepten of tips? Maak een post dan een keer nauwelijks leesbaar. Voeg daaronder toe dat als men nieuwsgierig is naar de inhoud, ze zich kunnen aanmelden voor je emails met hun emailadres. Dan krijgen ze de op social media onleesbare content via de email. Zo combineer je tip 2 en 3 effectief.

Tip 4: Voeg QR-codes toe aan je PR-materiaal

Steeds meer organisaties hebben allerlei reclamemateriaal om hun zichtbaarheid te vergroten. Een fijne pen, een paraplu als het net begint te regenen, een notitieboek of een waaier. Op dit materiaal kan je een QR-code toevoegen die linkt naar jouw inschrijfpagina. Op die manier heb je niet alleen extra zichtbaarheid met leuke cadeautjes; je kan ook nog eens emailadressen verzamelen.

Tip 5: Start een winactie

Veel organisaties zetten een winactie in voor het groeien van hun emaillijst. Dit is om drie redenen een goed idee.

  1. Mensen vinden het leuk om kans te maken op een prijs. Dat verlaagt de drempel om voor email in te schrijven.
  2. Je kunt winacties in samenwerking doen met andere organisaties, waardoor je ook hun database kunt benaderen.
  3. Winacties hebben een groot bereik, zeker als je de actie toont op verschillende kanalen.

Deelnemers laten bij winactie onder andere hun emailadres achter om deel te nemen. Op dit formulier kan je dan gelijk hun opt-in uitvragen. Let er wel op dat de deelnemers niet verplicht zijn zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.

Voorbeeld winactie Bever voor groeien emaillijst. Winactie met Sawadee

Outdoorwinkel Bever en reisorganisatie Sawadee sloegen de handen ineen voor een winactie. Bij deze winactie konden deelnemers twee opt-ins afgeven: eentje voor Bever en eentje voor Sawadee. Op die manier hadden ze samen veel meer bereik.

Wanneer mensen contact opnemen met je organisatie, kan dit verschillende redenen hebben. Ze zijn in ieder geval op zijn minst in jou geïnteresseerd. Zorg er daarom voor dat er aanmeldmogelijkheden zijn in zoveel mogelijk touchpoints voor jouw potentiële abonnees, bijvoorbeeld in de footer van iedere transactionele email of je eigen Outlook handtekening.  Bedenk wel wanneer het wel of niet gepast is. Een klantenservice email om een klacht af te handelen is waarschijnlijk niet het optimale moment om een opt-in te vragen.

Huidige emailadressen behouden voor groeien emaillijst

Nu je emailadressen succesvol verzamelt, is het belangrijk om ze daadwerkelijk te behouden. Anders raak je de verzamelde emailadressen mogelijk weer kwijt door een opt-out. Dat is niet wat je wilt. Om dus lekker door te groeien met je emaillijst, is het behouden ervan net zo belangrijk.

Tip 7: Verstuur een welkomstmail

Zorg dat jouw welkomstmail zo snel mogelijk na het aanmelden op de emaillijst in de inbox beland. Dit laat zien dat je de aanmelding waardeert en dat is natuurlijk erg leuk voor je ontvanger. Het zorgt ook voor meer betrokkenheid van de ontvanger met jouw merk. Zorg ervoor dat je welkomstmail, of welkomstprogramma, een duidelijke onderwerpsregel, aantrekkelijk beeldmateriaal en content en een link naar de eventuele beloning die je aan hebt geboden voor het aanmelden voor de e-maillijst.  

Tip 8: Creëer waardevolle content

Emailen voor het emailen is niet meer van deze tijd. Zorg dat jouw emails echt meerwaarde leveren aan je ontvangers. Ze hebben zich geabonneerd met een reden en zijn dus benieuwd naar wat je te delen hebt. Door in te haken op actualiteiten en in te spelen op het gedrag van je klanten, vergroot je de kans dat je bericht relevant is en ook daadwerkelijk aankomt. Niet alleen in de inbox, maar bij je lezer.

Testen met je content kan je ook snel inzicht geven in wat je ontvangers wel of niet interessant vinden en waar ze door aangetrokken worden. Zo raden we aan om regelmatig een A/B test in te zetten om dit te achterhalen. Let er hierbij wel op dat een A/B test alleen valide resultaten oplevert wanneer je slechts 1 onderdeel test.

Ook afwisseling in content houden emails leuk voor je ontvanger. Stuur dus niet alleen emails over korting, maar wissel het eens af met inspiratie. Op die manier blijven ontvangers betrokken. A.S. Adventures stuurde bijvoorbeeld deze leuke email over wildplukken tijdens het wandelen. Deze email valt enorm op tussen de vele kortingsacties en leest echt leuk weg.

Tip 9: Ken je publiek, segmenteer!

Wanneer heb je voor het laatst gevraagd wat jouw ontvangers belangrijk vinden of graag willen lezen? Waardevolle content is niet voor iedereen exact hetzelfde. One size doesn’t fit all en dat geldt ook voor je email content. Steek energie in het verbinden met je publiek. Pas dan kom je er echt achter wat hen motiveert. Stuur dus ook niet iedere mail naar je volledige contactenlijst, maar analyseer je contacten. Segmenteer op verbruik of productcategorie.

Tip 10: Geef iedere email een doel

Zorg dat wanneer je een email stuurt, deze daadwerkelijk inhoud heeft. Zenden om te zenden levert uiteindelijk weinig anders dan irritatie op. Om je zuur verdiende abonnees ook te behouden, is het wel belangrijk dat je hen waar voor hun trouw geeft. Bij iedere email wil jij jou lezers herinneren waarom ze zich ook alweer hebben aangemeld voor jouw e-maillijst.

LEGO heeft in bovenstaand voorbeeld een duidelijk doel: het delen van nieuwe, gave LEGO-sets. Niets meer en niets minder. Het zien van LEGO-sets die eraan komen maken sowieso enorm enthousiast. Goede reden dus om op de hoogte te blijven van nieuwe sets via email!

Tip 11: Speel met de frequentie

Merk je dat je weinig interactie krijgt op je huidige emails of dat de uitschrijvingen hoog zijn? Dan kun je ervoor kiezen om frequentie voorkeuren van je ontvangers uit te vragen of überhaupt een beetje te spelen met de frequentie. Sommige organisaties sturen dagelijks(!) emails uit. Dat kan enorm irritant zijn voor je inschrijvers, zeker als de emails erg herhalend zijn en weinig toegevoegde waarde hebben. Het kan tegen je gevoel ingaan om inschrijvers minder vaak te emailen, maar zo verhoog je echt de kans op betere resultaten voor emails die je wél stuurt.

Conclusie:

Als je succesvol aan de slag wilt met het groeien van je emaillijst om meer conversie te genereren, is het belangrijk kwalitatief goede emailadressen te verzamelen. Je kunt op verschillende plekken opt-ins uitvragen of emailadressen middels content verzamelen. Ook is het belangrijk dat je ontvangers betrokken blijven met je content. Segmentatie, relevantie en afwisseling zijn dan enorm belangrijk. Zo verklein je de kans op uitschrijvingen.

Het opbouwen van een kwalitatief waardevolle email lijst kost helaas tijd. Wanneer je dit beschouwt als een investering op lange termijns, zal je hier zeker de vruchten van plukken. Geduld is dan een schone zaak, net als uiteindelijk jouw emaillijst! 

Meer weten? 

Heb je hulp nodig met het opzetten van API-koppeling of een importprocedure voor een flat file? Neem dan contact op met Kotak Marketing voor vrijblijvend advies. Ontdek ook onze complete gids voor Marketing Automation om nog meer uit je marketing automation te halen.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.