Personalisatie in emailmarketing op seizoen en land

Meloen in de zomer en spinazie in de winter

Sommige organisaties sturen hun emails wereldwijd. De communicatie voor het ene land is dan niet altijd relevant in een ander land, zeker als de landen een halve wereld uit elkaar liggen en misschien wel in een compleet ander seizoen zitten. In deze leuke case laten we zien hoe we samen met FitForMe slim met seizoenen zijn gaan spelen voor personalisatie in emailmarketing content.

Dit is FitForMe:

FitForMe ondersteunt klanten met multivitaminen die speciaal voor een maagverkleining zijn ontwikkeld. Na een maagverkleining is een lichaam namelijk minder goed in staat om voldoende vitamines en mineralen uit voeding te halen. FitForMe is in 2005 begonnen in Nederland, maar inmiddels ook actief in meer dan 60 andere landen.

Relevantie door personalisatie

FitForMe maakt maandelijks heerlijke, gezonde recepten voor haar klanten. Hiermee worden klanten nog beter ondersteund in hun reis naar een fitter leven.

Welk recept het meest relevant is voor de klant, verschilt per seizoen. In de zomer is er meer interesse in frisse smoothies met bijvoorbeeld meloen. In de winter juist in energiegevende recepten met veel groentes.

FitForMe had hierdoor een leuke uitdaging op het gebied van personalisatie in emailmarketing. Haar klanten wonen over heel de wereld en de seizoenen verschillen per gebied. Hoe zorg je er dan voor dat de getoonde recepten in je Marketing Automation emails gepersonaliseerd zijn op het seizoen van de klant? FitForMe vroeg daarom Kotak Marketing om hulp.

Geautomatiseerd en gepersonaliseerd!

Kotak Marketing heeft per land gedefinieerd welke periodes vallen onder een bepaald seizoen. Zo is de maand januari voor Nederland gelabeld als ‘Winter’, maar voor Australië als ‘Zomer’. Deze labels zijn gekoppeld aan de emails. De emails kunnen deze labels uitlezen en middels dynamische content bepaalde recepten wel of niet tonen.

Dat bepalen gebeurt tijdens het verzendmoment. Stel dat een email wordt verstuurd op 12 januari, dan is Nederland dus gelabeld als ‘Winter’ en Australië als ‘Zomer’. De email toont dan ook het winterse recept voor Nederland en juist een zomers recept voor Australië. Zou je dezelfde email op 12 juli triggeren, dan is het uiteraard andersom. Op deze manier kan je creatief personalisatie inzetten.

Voorbeeld content in zomer
Voorbeeld content in winter

Tijdswinst en persoonlijk

FitForMe kan met deze oplossing makkelijk emails automatiseren met recepten die passen bij het seizoen van de klant. Op die manier speel je leuk in op locatie en zijn emails leuk te personaliseren voor de klant.

Overigens vormt deze e-mail slechts een klein onderdeel van een grote onboarding campagne. In deze campagne hebben we ook op andere manieren gebruik gemaakt van data. Dat lees je in dit blog. Wist je trouwens dat FitForMe met deze campagne finalist was bij de Marigold awards?

Wat je nog meer kan doen

Uiteraard kan je op heel veel andere manieren personaliseren met seizoenen. Veel emails kunnen klanten meerdere keren per jaar krijgen, zoals de bestelmail of de review email. Deze zijn ontzettend makkelijk op te leuken door ze andere kleuren of plaatjes te geven die passen bij het seizoen. Dat geeft dan iedere keer toch nét een andere ervaring.

Jouw personalisatie uitdaging?

Heb jij veel content of producten en wil jij dit geautomatiseerd personaliseren voor emailmarketing? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken of bekijk de diensten die wij leveren.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.