Segmenteren in Adobe Campaign – Bever

Even voorstellen

Denk je aan buiten, dan denk je aan Bever. Voor alle buitenactiviteiten vind je bij Bever artikelen van hoogwaardige kwaliteit, waaronder wandelschoenen en winterjassen voor een heuse poolexpeditie. Bever heeft zowel een online shop als tientallen winkels waar wandelaars, kampeerders en andere avonturiers hun buitenuitrusting compleet kunnen maken.

Campagne Adobe Bever

01

De uitdaging

Bever heeft een enorm breed assortiment en maar beperkt ruimte in de nieuwsbrieven die ze versturen. E-mails wil je niet te lang hebben, omdat daar veel ontwikkeltijd in zit én de lezers mogelijk de draad kwijtraken door de vele content. Daarom lag bij Bever de uitdaging om klanten te segmenteren en per segment relevante content te tonen. Op die manier kan je e-mails veel korter maken, maar krijgt ieder stukje content wel de aandacht die het verdient. Ook zorgt relevante content voor meer klantbinding met je merk en minder uitschrijvers voor je nieuwsbrief.

02

De aanpak

Op basis van verschillende variabelen, zoals aankoophistorie, aankoopcategorieën en klikgedrag in nieuwsbrieven, is gekeken in hoeverre we kunnen bepalen wat voor type buitenmens een klant is. Zijn ze een hardloper, een klimmer of een wintersportklant? Enkele variabelen leverden een significante bijdrage aan het voorspellen hiervan. Met die variabelen zijn er segmenten gedefinieerd en gebouwd die gebruikt kunnen worden in de emailcampagnes. De segmenten zijn dynamisch, dus als een klant verandert van profiel, zal de klant ook in een ander segment komen. En klanten die in meerdere segmenten vallen, kan je indien nodig een bepaalde prioriteit meegeven zodat content van het ene segment voorrang heeft op de content van het andere segment.

03

Implementatie

In Adobe Campaign zijn standaard segmenten gebouwd die klanten categoriseren als ‘wandelaar’, ‘klimmer’ of één van de andere 13 mogelijkheden. De email herkent in welk segment de klant zit en kan op basis van dynamische regels de juiste content per segment tonen. Op die manier krijgt ieder segment alleen relevante content te zien. Kampeerders zien bijvoorbeeld tenten die nieuw in het assortiment zijn en fietsers krijgen fietsitems met korting te zien.