E-mailmarketing | Personalisatie

Effectief klantdata verzamelen met een quiz

29 februari 2024

Klantdata verzamelen met een quiz

Je weet ongetwijfeld al dat het belangrijk is om je klanten goed te begrijpen en te segmenteren voor bijvoorbeeld emailmarketing. Dan kan je per email de juiste producten sturen en hogere conversies behalen. Maar welke klantdata heb je precies nodig om hiermee aan de slag te gaan? En hoe kan je effectief die klantdata verzamelen? Ontdek in deze blog hoe een quiz uitkomst kan bieden.

Welke klantdata heb je nodig

Klantdata is er in alle soorten en maten en kan je opdelen in drie categorieën: 

  • Demografische data: data die de generieke achtergrond van een persoon omschrijft, zoals geslacht, leeftijd, relatiestatus en woonplaats. Deze data is makkelijk uit te vragen als iemand een profiel aanmaakt of een aankoop doet. 
  • Gedragsdata: data die omschrijft wat een persoon daadwerkelijk doet, zoals aankopen die zijn gedaan of interacties met emailmarketing. Deze data is vaak al beschikbaar in jouw Marketing Automation tool of CRM-systeem. 
  • Psychografische data: data die de persoon zelf omschrijven qua levensstijl en persoonlijkheid, zoals interesses, overtuigingen en drijfveren. Deze data vereist wat meer moeite om te verzamelen omdat je het actief aan de klant moet uitvragen. 

Voor segmentatie is de combinatie van gedragsdata en psychografische data ijzersterk. Je begrijpt dan namelijk niet alleen wat iemand koopt, maar ook waarom. En dat is een enorm waardevolle basis voor je segmenten. 

Bepaalde klantdata verzamelen gaat dus al automatisch met bijvoorbeeld een aankoop. Echter kan psychografische data verzamelen lastig zijn omdat ze wat gevoeliger zijn van aard. Interesses en waarden zijn immers vrij persoonlijk. Klanten kunnen dan terughoudend zijn in het delen hiervan met een organisatie. Hier kan een quiz uitkomst in bieden om ook deze klantdata te verzamelen. 

Klantdata effectief verzamelen met een quiz

In samenwerking met Lebara heeft Kotak Marketing een quiz ontwikkeld. Klanten van Lebara kregen verschillende vragen met leuke, herkenbare situaties. De klant kon via multiple choice aangeven hoe zij op zo een situatie zouden reageren.

Achter de vragen en antwoorden in de quiz kan je belangrijke psychografische kenmerken hangen, zodat je met iedere vraag informatie kunt verzamelen over de interesses en overtuigingen van je klant. En zo start je al vrij met een goede basis voor segmenten. 

Een quiz in een email is hartstikke leuk en interactief. Zeker als je de quiz in een grappige stijl maakt die volledig past bij je organisatie. Het stellen van een leuke vraag en het geven van verschillende opties, verlaagt spelenderwijs de terughoudendheid van de klant en lokt sneller een reactie uit. Dat bewees ook de Lebara quiz, die een groot succes was.

Segmenten bouwen met quizdata

Vervolgens kan je alle antwoorden op de quiz verzamelen en koppelen aan gedragsdata zoals aankoophistorie, om klanten in bruikbare segmenten te plaatsen. Log alle klantdata op dezelfde plek en stel dynamische content in om bepaalde onderdelen van je communicatie wel of niet te tonen, afhankelijk van het segment van je klant.

Lebara heeft met de verkregen klantdata uit de quiz, segmenten kunnen creëren die direct te gebruiken zijn in de communicatie. Als blijkt dat klanten bijvoorbeeld veel waarde hechten aan reizen (= segment reizen), kan je ze een voordeliger aanbod voor bellen in het buitenland sturen.

Zorgt meer klantdata voor meer werk?

Een goed getimede boodschap die gepersonaliseerd is op de behoefte van de klant, kan ervoor zorgen dat je klant minder berichtgeving nodig heeft om overgehaald te worden. 

Het effectief verzamelen van klantdata en het matchen van de juiste content lijkt misschien meer werk te kosten. Dat klopt ook wel, want je hebt meer content nodig om de hele klantgroep aan te spreken. Maar mogelijk neemt de betrokkenheid van je klanten zo toe dat het werk echt de moeite waard is. Met A/B testen kun je die impact op jouw doelgroep exact achterhalen. 

Later kun je met behulp van bijvoorbeeld een Customer Data Platform (CDP) klantgegevens beheren, koppelen aan producten en automatisch op het juiste moment de juiste boodschap uitsturen. Op die manier zal segmentatie de werklast juist verminderen.  

Conclusie: zo kan je effectief klantdata verzamelen

Met een quiz kan je klantdata spelenderwijs uitvragen. Dit is een goede start voor het maken van segmenten, waar je je communicatie op af kunt stemmen. Zo kun je klanten beter begrijpen en een passend aanbod doen.

Meer weten? 

Wil je weten hoe een quiz jou kan helpen effectief klantdata te verzamelen? Neem dan contact op met Kotak Marketing voor vrijblijvend advies.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.