Email automatiseren met API – FitForMe

Even voorstellen

FitForMe ontwikkelt multivitaminen speciaal voor mensen die een maagverkleinende operatie hebben gehad. Na zo'n operatie neemt een lichaam minder vitamines en supplementen op. Afhankelijk van het type operatie, bevatten de verschillende FitForMe multivitaminen een iets andere dosering en verhouding van bijvoorbeeld B12 zodat het lichaam toch voldoende vitamines en supplementen binnenkrijgt en in balans blijft. Ook helpt FitForMe met sterke e-mailcampagnes de klanten voor te bereiden op de operatie zelf en de periode erna, onder andere door het delen van recepten en het organiseren van webinars.

Voorbeeld geautomatiseerde e-mail

01

De uitdaging

FitForMe organiseert iedere maand een webinar voor hun klanten. De e-mailflow voor webinars bestaat uit vier e-mails: een bevestiging van de inschrijving, twee reminders dat het webinar eraan komt en nog een bedankje met terugkijkvideo. Bij iedere nieuwe webinar moest de content van deze vier e-mails worden aangepast, waarbij eigenlijk alleen de naam, het tijdstip en de deelnamelink veranderde. Dat is met de hand te doen, maar kan veel makkelijker! En daarom vroeg FitForMe om hulp bij Kotak Marketing.

02

De aanpak

Kotak Marketing heeft de gehele webinarflow geautomatiseerd middels een API. De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Het zorgt ervoor dat twee verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Op die manier kan je makkelijk én real-time informatie van het ene systeem doorsturen naar het andere systeem. Middels een journey kan je een actie koppelen aan de API. Stel dat er een nieuwe klant via de API binnenkomt, dan zou de actie bijvoorbeeld het uitsturen van een e-mail of een SMS met ‘Welkom!’ kunnen zijn. Op die manier zijn campagnes perfect op basis van binnenkomende data te automatiseren. Dat bespaart je als marketeer ontzettend veel werk.

03

Implementatie

Zodra iemand zich inschrijft voor een webinar, wordt zo’n API getriggerd. Deze API communiceert vanuit het webinarsysteem naar het e-mailsysteem dat er een inschrijving is en stuurt onder andere het e-mailadres en de naam van het webinar door. Het e-mailsysteem ontvangt deze data, slaat het op en triggert vervolgens een e-mailjourney met als actie ‘Verstuur e-mail’. Met behulp van de API-data wordt de e-mail automatisch opgemaakt zodat hij volledig gepersonaliseerd arriveert bij de ontvanger. Voor de reminder e-mails is gebruik gemaakt van een journey met een Lookup. Die checkt dagelijks of er webinar komt of net is geweest en welke klanten zich hadden ingeschreven. Bij een match worden automatisch de reminders en video verstuurd.