Personalisatie | Strategie

Wat doe je met een CDP

18 juni 2024

CDP_Header

Customer Data Platform ook wel bekend als CDP, zie je veel voorbijkomen. Maar wat is een CDP dan precies? Hoe werkt een CDP? En welke soorten van een CDP bestaan er allemaal? Tijd om hier wat dieper in te duiken en te begrijpen waarom we Customer Data Platform nu zo vaak horen.

Wat is een CDP

Een Customer Data Platform is een softwareoplossing die klantgegevens uit verschillende systemen combineert en standaardiseert, zodat deze gebruikt kunnen worden om gepersonaliseerde klantprofielen op te bouwen voor marketing-, verkoop- en klantenservicedoeleinden. Deze klantprofielen kunnen vervolgens gebruikt worden om te bepalen of een klant zojuist de website heeft bezocht, bepaalde producten heeft gekocht, interactie heeft gehad met het social media kanaal, zich heeft aangemeld voor een nieuwsbrief, of de app heeft gebruikt enz. Door klantgegevens te integreren kan je een klantgerichte en gepersonaliseerde aanpak realiseren. De belangrijkste eigenschappen of taken van een CDP hierin zijn: 

 • Data verzamelen: CDP’s verzamelen klantgegevens uit diverse bronnen zoals CRM-systemen, e-commerce platforms, mobiele apps, sociale media etc. 
 • Verrijking: Door de verzamelde klantgegevens met elkaar te koppelen op basis van overeenkomstige eigenschappen wordt het klantprofiel verrijkt. 
 • Unificatie: Ze combineren en dedupliceren deze gegevens om een enkel klantprofiel te creëren en zo je golden record van je klant te hebben en daar een 360 graden klantprofiel voor opbouwt. 
 • Beschikbaarheid: De verzamelde en georganiseerde gegevens zijn beschikbaar voor andere systemen en toepassingen, wat zorgt voor een consistente en gepersonaliseerde klantervaring. 
 • Real-time gegevensverwerking: Veel CDP’s bieden real-time gegevensverwerking, wat betekent dat klantinformatie onmiddellijk wordt bijgewerkt en beschikbaar is voor gebruik. 

Met deze eigenschappen wordt een CDP centraal tussen de bronsystemen en kanalen in het IT-landschap gepositioneerd om de klantdata op de beste manier uit te kunnen wisselen tussen de verschillende systemen: 

De voordelen van een CDP

Het aanschaffen van een CDP kan aanzienlijke voordelen opleveren voor een organisatie. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom een bedrijf zou overwegen om in een CDP te investeren: 

Geïntegreerd klantbeeld (360-graden klantprofiel) 

Een CDP stelt je in staat om klantgegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en te integreren in een 360 graden klantprofiel. Dit geïntegreerde klantbeeld helpt je om een beter begrip te krijgen van de behoeften, gedragingen en voorkeuren van je klanten. 

Verbeterde personalisatie

Door het inzicht in klantgedrag en -voorkeuren kan je gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes ontwikkelen. Dit verhoogt de relevantie van de communicatie met klanten en kan leiden tot hogere conversieratio’s en klanttevredenheid. Je kunt vervolgens inspelen op de juiste momenten in de Customer Journey en je Marketing Automation volledig personaliseren.

Efficiëntere data-analyse

Een CDP maakt het eenvoudiger om gegevens te analyseren doordat alle klantinformatie op één plek is gecentraliseerd. Dit vermindert de tijd en moeite om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en te integreren, waardoor snellere en accuratere inzichten mogelijk zijn. 

Verbeterde klantbetrokkenheid en -behoud

Met een beter begrip van klantgedrag en voorkeuren kan je proactieve stappen ondernemen om de klantbetrokkenheid te verhogen en de klantbehoud te verbeteren. Gepersonaliseerde aanbiedingen, tijdige communicatie en relevante aanbevelingen kunnen allemaal bijdragen aan een positieve klantervaring. 

Verhoogde efficiëntie

Een CDP automatiseert veel van de taken die gepaard gaan met het verzamelen, integreren en analyseren van klantgegevens. Dit kan leiden tot aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen, omdat minder handmatige gegevensverwerking nodig is. 

Compliance en gegevensbeheer

CDP’s helpen je om te voldoen aan regelgeving omtrent gegevensbescherming en privacy, zoals de GDPR of AVG. Door klantgegevens centraal te beheren en te beveiligen, kunnen bedrijven beter voldoen aan wettelijke vereisten en het risico op datalekken verminderen. 

Betere besluitvorming

Met toegang tot nauwkeurige en up-to-date klantgegevens kan je beter geïnformeerde beslissingen nemen. Of het nu gaat om marketingstrategieën, productontwikkeling of klantenservice, de inzichten die een CDP biedt, kunnen strategische beslissingen ondersteunen en de bedrijfsresultaten verbeteren. 

Klanttevredenheid en loyaliteit

Door klanten een consistente en gepersonaliseerde ervaring te bieden, kan je de klanttevredenheid verhogen. Tevreden klanten zijn vaak loyaler en meer geneigd om terug te keren voor herhaalaankopen, wat de levenslange klantwaarde vergroot. 

Krachtige segmentatie en targetting

CDP’s maken geavanceerde segmentatie mogelijk op basis van diverse criteria zoals demografie, gedrag, aankoopgeschiedenis, en meer. Dit stelt je in staat om specifieke klantgroepen effectief te targetten met relevante berichten en aanbiedingen. 

Soorten CDP’s; van basis tot automatische piloot

Er zijn veel leveranciers van CDP’s op de markt. De laatste MartechMap van chiefmartec en MartechTribe telt 104 CDP leveranciers. Dit zijn er veel, maar ze verschillen ook veel. Veel leveranciers uitten zich al als CDP zodra er klantdata wordt opgeslagen of verzameld. Echter, is het ene CDP bevat meer van de bovengenoemde functionaliteiten dan de ander. We kunnen 3 gradaties in CDP’s onderscheiden als je kijkt naar die functionaliteiten:

 • 360 graden klantbeeld: Dit is eigenlijk het basis CDP. Deze vervult de eigenschappen zoals hierboven beschreven. Het CDP verzamelt en combineert klantdata uit diverse bronnen tot een 360 graden klantbeeld. Dit klantbeeld kan gedeeld worden met andere systemen of kanalen. Voorbeelden hiervan zijn: Tealium, Raptor 
   
 • Segmentatie en voorspellende modellen: Een iets geavanceerdere variant biedt naast bovenstaande ook de mogelijkheid tot segmenteren van de data op basis van het klantprofiel. Ook biedt deze variant out of the box voorspellende modellen of de mogelijkheid om deze eenvoudig te ontwikkelen. Denk hierbij aan churn prediction, up-sell scoring of next best offers. Tot slot heeft deze variant heeft ook de mogelijkheid voor data analyses. Zodoende hoeft je niet uit te wijken naar een aparte analysetool. Met deze functionaliteiten ben je in staat om het 360 graden klantbeeld actionable en inzetbaar te maken voor marketing-, sales- of service doeleinden in verschillende kanalen. Voorbeelden hiervan zijn: PRDCT, Segment 
   
 • Orchestratie: De meest geavanceerde variant biedt naast bovenstaande ook de mogelijkheid tot journey orchestration. Op basis van de analyses, modelscores en business rules bepaalt het CDP wie wanneer welke boodschap op welk kanaal te zien krijgt. Dit alles gebaseerd op het 360 graden klantbeeld en steeds geupdate met real-time data vanuit de kanalen. Voorspellende modellen, segmentaties en boodschappen worden op basis van klantgedrag continue geupdate door het CDP en gedeeld met de betreffende kanalen. Dit stelt je in staat om altijd op het juiste moment persoonlijk en relevant te zijn voor de klant in het juiste kanaal: de ultieme customer experience. Voorbeelden hiervan zijn: Adobe (Real-Time CDP), Salesforce (Data Cloud) 

Selectie van je CDP

Een CDP biedt veel voordelen die kunnen bijdragen aan een betere klantervaring, verhoogde efficiëntie, naleving van regelgeving en verbeterde bedrijfsresultaten. Door klantgegevens effectief te beheren en te benutten, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken en langdurige relaties met hun klanten opbouwen. Maar welk CDP past het beste bij jouw organisatie? Dat is van veel factoren afhankelijk zoals je organisatie, requirements, systeemlandschap en natuurlijk budget. Bekijk eens ons artikel over het selecteren van een ESP. Dezelfde criteria en selectie wijze kun je toepassen op een CDP.

Bij Kotak Marketing helpen we je graag bij het kiezen van de oplossing die het beste bij jou organisatie past. Neem gerust contact op om over de mogelijkheden te praten. 

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.