E-mailtemplating

4 redenen waarom jouw email responsief moet zijn

14 mei 2024

Voorbeeld responsieve email op desktop en mobiel

Onderzoek wijst uit dat tegenwoordig bijna de helft van alle consumenten hun emails op een mobiel apparaat opent en dat een groot deel van hen emails verwijdert wanneer deze niet mobielvriendelijk zijn. Meer dan genoeg reden om ervoor te zorgen dat je ontvangers jouw emailberichten waar en wanneer dan ook kunnen lezen. Ben je nog niet helemaal overtuigd? In deze blog geven we vier redenen waarom je ervoor moet zorgen dat jouw email ook responsief is.

Wat is responsiviteit

Responsiviteit is de mate waarin een email goed wordt weergeven op verschillende apparaten, zoals het brede scherm van een computer of het smalle scherm van een mobiel telefoon. De email herkent bij een goede responsiviteit op welk apparaat hij wordt weergeven en past zich dan automatisch aan de schermgrootte aan. Zo blijft de inhoud altijd goed leesbaar.

Reden 1: Toegankelijkheid voor alle gebruikers

Tegenwoordig kunnen mensen kiezen uit een breed scala van apparaten waarop ze hun emails lezen, variërend van desktopcomputers tot smartphones en tablets. Het is daarom belangrijk dat je emails gemakkelijk leesbaar zijn op elk schermformaat. Door jouw email responsief te maken zorg je ervoor dat deze zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat van de ontvanger. Blokken staan bijvoorbeeld op desktop naast elkaar en verschijnen op mobiel onder elkaar. Daardoor blijft de inhoud en de opmaak van de email toegankelijk voor alle ontvangers, ongeacht het apparaat waarop zij de email openen.

Reden 2: Verbeterde gebruikerservaring

Zeg nou zelf: niets is vervelender dan een nieuwsbrief waarvan je de inhoud niet goed kunt lezen omdat deze zich niet goed aanpast aan het apparaat waarop je de email leest. Tekst die veel te klein (of juist te groot) is, afbeeldingen die niet goed schalen naar de grootte van je mobiele telefoon of links waarop je niet goed kunt klikken; het zijn slechts een paar voorbeelden van irritaties die kunnen optreden wanneer jouw nieuwsbrief niet responsief is. Voorkom deze frustraties door te investeren in een responsief email template waarmee je de gebruikerservaring verbetert. 

Reden 3: Hoger aantal conversies

Een andere belangrijke reden om te investeren in responsieve emails is de potentie om de conversieratio te verhogen. Wanneer emails makkelijk te lezen zijn, een goede gebruikerservaring bieden en gemakkelijk te navigeren zijn, is de kans groter dat de ontvangers actie ondernemen. Door je email responsief te maken vergroot je de kans op een hogere klikfrequentie en conversieratio.

Reden 4: Deliverability

Responsieve emails dragen bij aan het verbeteren van de deliverability van jouw emails. Providers zoals Gmail, Yahoo en Outlook streven naar het bieden van een optimale gebruikerservaring. Aangezien een groot deel van de emailontvangers hun emails op mobiele apparaten bekijken, geven deze providers de voorkeur aan emails die gemakkelijk te lezen zijn op smartphones en tablets. Door jouw emails responsief te maken, vergroot je de kans dat je emails door de providers als waardevol en relevant worden beschouwd, wat op zijn beurt de kans op een succesvolle aflevering en een betere plaatsing in de inbox vergroot.

Conclusie over responsiviteit

Het implementeren van responsieve emails binnen jouw emailmarketingstrategie is dus niet alleen een kwestie van esthetiek, maar zorgt ook voor effectievere emails en een hogere conversieratio van jouw emailmarketing campagnes.  

Meer weten? 

Wil je graag weten hoe het met de responsiviteit van jouw emailtemplate gesteld is? Of wil je graag de stap naar een responsief emailtemplate zetten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.