We zien dat veel hun emailmarketing nog versturen vanuit hun hoofddomein. In dit artikel leggen we uit waarom het verstandig is om over te stappen op het gebruik van een subdomein voor emailmarketing. Dit kan je reputatie beschermen, je deliverability verbeteren en je algemene marketinginspanningen optimaliseren.
Wat is een subdomein
Een subdomein is een toevoeging voor je hoofddomein, bijvoorbeeld @email.jouwdomein.com
. Het wordt vaak gebruikt om specifieke gedeelten van een website te scheiden of om bepaalde functies te segmenteren. Voor e-mailmarketing biedt een subdomein unieke voordelen die we hieronder bespreken.
Waarom een subdomein voor emailmarketing
Het is niet de vraag ‘of’ je een subdomein nodig hebt, maar hoeveel! Per subdomein bouw je een aparte reputatie op bij de ontvangende servers als Gmail en Yahoo (ISP’s). Het kan gebeuren dat jouw reputatie dusdanig slecht wordt, dat de ontvangende ISP’s vervolgens besluiten om jouw verzenddomein te blacklisten en daarmee al het e-mailverkeer blokkeren. Stel je nu eens voor dat dat je hoofddomein is! Dat betekent dat ook e-mails van collega’s, facturen en bevestigingen niet meer aankomen bij de ontvanger.
Zelfs als je je aan alle regels van bijvoorbeeld Gmail houdt, kan het toch voor komen dat je op de blacklist terecht komt! Dit kan door bijvoorbeeld een technische fout of een kwaadwillende die foutieve emailadressen in jouw verzendlijst krijgt.
Verbeterde deliverability
Deliverability verwijst naar het percentage van je e-mails dat succesvol in de inbox van de ontvangers terechtkomt. Door je emailmarketing vanuit een subdomeinen te versturen, kun je beter inspelen op deliverability issues en deze sneller aanpakken zonder dat dit je hoofddomein beïnvloedt. Op die wijze kun je per type e-mail je reputatie beheren en daarmee voorkomen dat cruciale e-mails niet aankomen.
Meer leren over reputatie en hoe deze hoog te houden? Bekijk hier ons blog over email reputatie en deliverability.
Nieuw subdomein?
Heb je een nieuw subdomein voor emailmarketing? Vergeet deze dan niet eerst op te warmen bij de ISP’s! Er is nog geen reputatie opgebouwd bij de ISP’s en wordt daarmee gezien als een risico om direct grote aantallen e-mails door te laten. Als je met kleine aantallen begint, waarmee je ontvanger goed interacteert, dan kan je doorgaan met grotere aantallen verzenden en bouw je langzaamaan je reputatie op.
Hulp nodig met emailmarketing?
Hulp nodig met het inrichten van je subdomein voor emailmarketing? Of ben je een nieuwe Marketing Automation tool aan het inrichten? Neem dan contact met ons op voor advies.
Bekijk hier ook al onze complete gids voor emailmarketing.