Als emailmarketeer heb je heel erg divers werk. Je moet een beetje creatief zijn om emails te bedenken. Ook schrijven en afbeeldingen kunnen bewerken zijn dagelijkse kost. En dan komt er nog het achteraf analyseren van je emails bij. Er zijn een hele hoop programma’s die je daarbij kunnen helpen, maar sommigen zijn vrij duur en allicht niet de investering waard. Daarom hebben we hier een lijstje van 14 handige tools die jouw werk als emailmarketeer een heel stuk makkelijker maken!
Tools voor inspiratie
1. Inspiratie op categorie: Really Good Emails
Deze site toont allemaal inspirerende emails, ingedeeld op categorie. Zoek je dus een specifiek voorbeeld van een abandoned basket mail? Of ben je benieuwd hoe anderen gebruik maken van thema’s zoals Kerst en Halloween? Dan doe je hier ongetwijfeld ideeën op.
Ga hier naar Really Good Emails »
2. Inspiratie op merk: Milled
Milled verzamelt allerlei nieuwsbrieven door in te schrijven op jouw emailmarketing. Iedere verstuurde nieuwsbrief wordt hier dan na verzending getoond. Ben je benieuwd wat de concurrent doet? Of zoek je gewoon wat inspiratie? Dan is Milled the place to be!
Tool voor projectmanagement
3. Taken bijhouden: Trello of Teams Tasks
Wil je graag een fijn overzicht van alle werkzaamheden, deadlines en collega’s die aan projecten werken? Dan zijn Trello en Teams perfect. Je kunt kolommen aanmaken en een naam geven, bijvoorbeeld ‘To do’, ‘In progress’ en ‘Done’. In iedere kolom kun je taken slepen. Collega’s zijn toe te voegen aan deze taken en je kunt er een deadline en documenten aan hangen. Dit maakt werken aan verschillende emails of projecten enorm overzichtelijk!
Trello en Teams werken eigenlijk vrijwel hetzelfde. Het voordeel van Trello ten opzichte van Teams is dat je het bord wat makkelijker met externen kunt delen, bijvoorbeeld de campaign developer of consultant van Kotak Marketing 😉
4. Screenshots maken: GoFullPage & Fireshot
Als je screenshots wilt maken van lange emails of pagina’s, zijn GoFullPage (Explorer) en Fireshot (Chrome) handige extensies. Zij maken namelijk screenshot van het geheel, ongeacht hoe lang de email of pagina is. Het screenshot is vervolgens als afbeelding op te slaan. Perfecte tools dus voor jou als emailmarketeer als je screenshots van emails op wilt slaan ter check of documentatie.
Ga naar GoFullPage (Explorer) » of hier naar Fireshot (Chrome) »
Tools voor design
5. Kleur herkennen: Colorpicker & Colorzilla
Wil je de exacte kleur weten van de website of je email? Via de extensies Colorpicker (Explorer) en ColorZilla (Chrome) kan je met je muis op de gewenste kleur klikken. Vervolgens tonen de extensies netjes de juiste hexacode, die je kunt kopiëren. Op deze manier weet je altijd zeker dat de kleuren in je emails overeen komen met de website en bij andere kanalen. Onmisbare tools dus voor jou als emailmarketeer.
Ga naar Colorpicker voor Explorer » of Colorzilla voor Chrome »
6. Kleurcode omzetten: RGBtohex
Krijg je een kleurcode in RGB-aangeleverd en heb je hem nodig als hexacode? Via RGBtohex kan je de kleur heel makkelijk omzetten. Je hebt ook de HextoRGB versie voor als je het andersom krijgt en nodig hebt.
Ga hier naar RGBtohex » en hier naar HextoRGB »
7. Afbeelding verkleinen in kB’s: TinyPNG
Als afbeeldingen te groot zijn, wordt je e-mail zwaar en dat heeft een impact op de laadtijd en daarmee de ervaring van je ontvangers op jouw emailmarketing. Grote afbeeldingen kan je via TinyPNG heel makkelijk kleiner maken zonder dat het direct ten koste gaat van de kwaliteit. Overigens kan je hier niet alleen terecht voor PNG. Ook JPG, JPEG en WebP kunnen gecompressed worden.
8. Afbeelding maken/bewerken: Photopea
Photopea is een versimpelde, gratis versie van Photoshop. Je kunt hierin werken met laagjes, psd’s bewerken en plaatjes makkelijk resizen. Het resultaat is makkelijk te exporteren als o.a. PNG en JPG. Als emailmarketeer kom je hiermee prima uit de voeten.
Ben je Photoshop wel al gewend? Dan kan Photopea in het begin nog even wennen zijn omdat de toetscombinaties anders zijn voor Photoshop.
Tools voor teksten
9. Tekst verbeteren: Grammarly
Bestaande tekst kan je met Grammarly delen. Vervolgens vraag je Grammerly de tekst te verbeteren door hem bijvoorbeeld makkelijker leesbaar of overtuigender te maken. Middels AI stelt Grammarly dan wijzigingen voor. Handig als je nét niet helemaal uit je woorden komt.
10. Tekst samenvatten: Notion
Notion gaat nog een stapje verder dan Grammarly. Je kunt teksten makkelijk samenvatten, opsommen of vragen om meer uitleg. Het werkt een beetje als ChatGPT, maar dan in hetzelfde Notion-document. Dat scheelt weer wisselen van browsertabjes.
11. Klipbord geschiedenis: Ditto
Je klipbord houdt vast wat je als laatste hebt gekopieerd zodat je het ergens in kunt plakken. Ditto is een extensie hierop die meerdere gekopieerde items kan onthouden en er een geschiedenis van maakt. Zo kan je ze terugzoeken of op een veel later moment gebruiken. Enorm handig als je meerdere losse teksten of linkjes wilt kopiëren en later nog eens moet gebruiken!
Tools voor testen
12. A/B-test analyse: A/B-testcalc
Heb je een A/B-test gedaan en wil je analyseren of deze sterk genoeg én significant was? Dan zit je hier goed. Je kunt links de gegevens invullen (1). Rechts verschijnt bij (2) of de test sterk genoeg was, ofwel Power. De A/B-test is dan in staat om een bestaand effect daadwerkelijk op te kunnen merken. De Power moet minimaal groter dan 0,8 (in de tool 80%) zijn. Hoe hoger de Power des te beter. Rechts verschijnt of de test significant was (3).
Je hebt veel tools voor jou als emailmarketeer die hierop lijken, maar dit is de enige tool die aangeeft of de test genoeg Power had. Je kunt de Power vergroten door een grotere steekproef te nemen, een test langer te laten draaien of een groter effect te toetsen. Als je bijvoorbeeld een email hebt met maar liefst 100 zinnen en er is er slechts eentje anders tussen je A-versie en B-versie, dan is het effect van die ene zin nauwelijks door de A/B-test op te merken en zal je Power laag zijn.
13. A/B-test groepsgrootte: A/B-testsize
Wil je graag een A/B-test doen, maar weet je niet goed hoe groot je steekproef moet zijn? Dan kan je die via A/B-testsize berekenen. Links vul je de verwachte conversieaantallen in. Rechts verschijnt een advies over je steekproefgrootte, de duur van je test en meer. Dan weet je zeker dat je test voldoende Power heeft, wat belangrijk is voor je test (zie punt 12 hierboven).
14. Spamminess email: analyze.email
Je kunt een testmail naar analyze.email sturen. Vervolgens wordt jouw email gecheckt op verschillende punten gecheckt en krijgt hij een spamscore. Je krijgt handige tips om die score te verbeteren zodat je email minder spamachtig wordt. Je hoeft niet iedere email te testen, maar het kan nooit kwaad eens in de maand je score te checken.
Conclusie
Er zijn een hele hoop tools die jou als emailmarketeer kunnen helpen, waaronder het bewerken van afbeeldingen en het toetsen van je A/B-test. Vrijwel al deze tools zijn in de basis gratis, maar kunnen wel iets kosten als je ze zou willen upgraden.
Meer weten?
Benieuwd naar een succesvol voorbeeld waarin wij gebruik hebben gemaakt van een gepersonaliseerde afzender? Lees het hier in onze blog over Gepersonaliseerde afzenders bij Feelingz.
Wil je weten hoe een gepersonaliseerde afzender jou kan helpen of hoe je dit inricht in jouw Marketing Automation tool? Neem dan contact op met Kotak Marketing voor vrijblijvend advies.