Email deliverability is een belangrijk onderdeel je email campagnes. Wanneer je deliverability namelijk niet goed is, vergroot je de kans dat emails in de spambox belanden. Zo bereik je niet alleen je doelgroep niet, maar het kan ook schadelijk zijn voor je reputatie als afzender. Belangrijk dus om je deliverability goed te houden! In deze blog bespreken we daarom een reeks strategieën en best practices om ervoor te zorgen dat je emails de inbox van je ontvangers bereiken en uit de spambox blijven.
Wat is een spamrate en spamtrap?
De spamrate is een indicator voor de reputatie van verzendende domeinen of servers. Deze geeft aan welk percentage van de door jou verstuurde emails als ongewenst wordt aangemerkt. Een hoge spamrate kan leiden tot problemen zoals het belanden van emails in spamfolders of zelfs tot blokkering van jouw verzendend domein. Daardoor komt jouw email communicatie met klanten in gevaar.
Spamtraps, ook bekend als emailtraps, zijn emailadressen in emaillijsten die ontworpen zijn om spammers te betrappen. Ze lijken op legitieme emailadressen, maar zijn eigenlijk door providers omgezette oude adressen die inmiddels niet meer in gebruik zijn. Als je zo’n emailadres toch mailt, kan dat voor een provider een teken zijn dat je als verzender niet helemaal betrouwbaar bent. Je hebt dan bijvoorbeeld emaillijsten gekocht, een email verzonden zonder toestemming of je onderhoudt je email database niet goed. Dit kan jouw reputatie als verzender in gevaar brengen en tot blokkering van emails leiden.
Het vermijden van het raken van spamtraps en het handhaven van een lage spamrate zijn belangrijk voor het behouden van een goede reputatie. Zo blijft je deliverability goed en voorkom je dat je in de spambox belandt. Dit kan je op verschillende manieren aanpakken.
1. Bouw een gezonde email database op
Een van de eerste stappen om je emails uit de spambox te houden, is door te zorgen voor een gezonde email database. Vermijd het verzenden van emails naar niet-geverifieerde adressen, omdat dit de kans vergroot dat je als spammer wordt aangemerkt.
Middels een dubbele optin kan je makkelijk emailadressen verifiëren. Op deze manier moeten aanmelders eerst nog bevestigen op een email voordat je ze meeneemt in je campagnes. Als een emailadres niet goed is, zal de dubbele optin email niet arriveren en kan je dit adres direct uitsluiten.
Zorg er ook voor dat je makkelijke mogelijkheden aanbiedt voor contacten om zich af te melden van jouw communicatie. Verstop de uitschrijflink dus niet en maak ook niet eindeloos veel pagina’s aan waar ontvangers nog van alles uit moeten vinken om zich af te melden.
2. Controleer regelmatig je emailhygiëne
Voer regelmatig een controle uit op je emaillijsten om inactieve of ongeldige emailadressen te verwijderen. Het behouden van een schone lijst kan helpen om je spamrate laag te houden en de algehele deliverability te verbeteren.
3. Authenticiteit en transparantie
Zorg ervoor dat je emails duidelijk herkenbaar zijn als afkomstig van jouw bedrijf of organisatie. Gebruik een consistente afzenderidentiteit en wees transparant over wie je bent en waarom je de email verstuurt. Dit kan het vertrouwen van ontvangers vergroten en de kans verkleinen dat je emails als spam worden gemarkeerd en in de spambox belanden.
4. Gebruik een betrouwbaar IP-adres
Een IP-adres, of Internet Protocol-adres, is een unieke numerieke identificatie die wordt toegewezen aan apparaten die zijn verbonden met een netwerk. De reputatie van het IP-adres van waaruit emails worden verzonden, speelt een cruciale rol bij email deliverability.
Het monitoren van de IP-reputatie via tools zoals Sender Score helpt bij het volgen van de gezondheid en afleverbaarheid van je emails. Het handhaven van een goede IP-reputatie omvat het verzenden van relevante, boeiende inhoud, het vermijden van spamklachten en het naleven van email best practices.
5. Check je reputatie als afzender
Een goede reputatie als afzender zorgt voor een goede email deliverability en houdt je uit de spambox. Let hierbij op:
- Je emailstatistieken: monitor regelmatig je statistieken, zoals open rates en click-through rates. Hoe hoger deze zijn, des te beter voor je reputatie.
- Je bounce rates: check deze voor iedere email. Hoe lager je bounce rate, des te beter. Beneden de 2% is prima.
- Je optout verwerking: optouts dien je idealiter direct te verwerken, maar in ieder geval binnen 48 uur.
Bovendien is het belangrijk om een consistente afzenderidentiteit te behouden en te voorkomen dat je IP-adres op een blacklist terechtkomt. Nu zal dit stuk de ene keer afgehandeld worden door je Marketing Automation Tool en in andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de reputatie van het IP-adres. Voor Gmail kan je dit monitoren met de Postmastertool, waar je hier meer over leest.
6. SPF, DKIM en DMARC op orde hebben
Het is belangrijk om je afzenderidentiteit te verifiëren door middel van SPF, DKIM en DMARC om te voorkomen dat je als spammer wordt gemarkeerd en in de spambox komt. Dit is een technisch stukje wat speelt bij de implementatie van je Marketing Automation tool. Hieronder volgt een korte uitleg wat deze 3 termen betekenen.
- SPF is een email verificatiemethode die controleert of de verzendende mailserver gemachtigd is om emails te verzenden namens een specifiek domein.
- DKIM is een email verificatiemethode die helpt bij het controleren van de integriteit en de oorsprong van emails door een digitale handtekening aan de berichten toe te voegen.
- DMARC is een beleidskader dat SPF- en DKIM-authenticatie combineert en definieert hoe ontvangende mailservers van email moeten omgaan met berichten die niet voldoen aan deze authenticatiemethoden.
7. Test en optimaliseer voor betere deliverability
Het uitvoeren van tests en het optimaliseren van je emails kan helpen om de deliverability te verbeteren. Als je namelijk emails stuurt waar goede interactie op plaatsvindt helpt dit om je reputatie te verbeteren. Het helpt dus als je ontvangers de email openen en er kliks in de email plaatsvinden. Dit geeft namelijk aan dat ontvangers zitten te wachten op jouw berichten.
Bovendien kun je gebruik maken van A/B-tests om te bepalen welke versies van je emails het beste presteren in termen van betrokkenheid. Inspiratie voor goede A/B-tests, vind je hier.
8. Wees anders dan spammers
Als je in je spambox kijkt naar de subjectlines van spammers, zie je dat ze consistent overmatig gebruik maken van hoofdletters, leestekens, emoji’s en dikgedrukte teksten. Omdat vrijwel iedere subjectline van deze ontvangers schreeuwt om aandacht en dus helemaal niet aankomt als een persoonlijke boodschap naar jou, zijn ze geflagd als spam. Vermijd dus zelf overmatig gebruik hiervan.
Uiteraard is het geen probleem om af en toe eens het woordje ‘korting’ of ‘gratis’ te gebruiken. Maar als je dit consistent blijft doen en ontvangers openen je emails niet goed meer, vergroot je echt je kans om in de spambox te komen.
Conclusie
Zorgen voor goede email deliverability zodat je uit de spambox blijft, vereist een proactieve aanpak en voortdurende monitoring. Door te investeren in het opbouwen van een gezonde email database, het creëren van relevante content, het vermijden van spamwoorden en -praktijken, het verzorgen van je reputatie als afzender, en het testen en optimaliseren van je emails, kun je ervoor zorgen dat je emails de inbox van je ontvangers bereiken en uit de spambox blijven.
Meer weten?
Heb je nog vragen of hulp nodig om jouw deliverability te checken zodat je uit de spambox blijft? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!
Bekijk ook onze complete gids voor emailmarketing voor nog meer tips en inspiratie.