Data & Analyse | Marketing automation | Personalisatie

Zero en first party data voor Marketing Automation

25 juni 2024

zero first party data

We gaan het hebben over Zero Party Data en First Party Data en hoe je dit kunt verzamelen en inzetten voor Marketing Automation. Het verdwijnen van Third Party Cookies, maakt het zeer belangrijk om hier een goede strategie voor te hebben. Laten we dieper ingaan op wat inhoud en ontdekken hoe ze kunnen worden verzameld en gebruikt om klantrelaties te versterken en marketingstrategieën te verbeteren. 

Wat is Zero Party data

Zero Party Data is informatie die klanten vrijwillig en direct deelt met jouw organisatie. Dit kunnen hun voorkeuren, interesses en aankoopintenties zijn. Omdat deze data expliciet door de klant wordt verstrekt, is het zeer betrouwbaar en waardevol. 

Zero party data verzamelen

Zero party data is heel interessant voor je Marketing Automation. En binnen je Marketing Automation systeem heb je vaak ook mogelijkheden om deze data te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Enquêtes: Enquêtes bieden een directe manier om klantvoorkeuren en -feedback te verzamelen. Stel korte, gerichte vragen om de response rate te verhogen. 
 • Loyaliteitsprogramma’s: Beloon klanten voor het delen van hun interesses en voorkeuren door middel van punten of exclusieve aanbiedingen. 
 • Interactieve Inhoud: Gebruik quizzes en polls om klantinformatie op een speelse manier te verzamelen. Lees hier hoe we dit voor Lebara hebben gedaan.

Zero Party data inzetten voor Marketing Automation

Je kunt de data natuurlijk eindeloos gebruiken. Denk vaak wel aan de houdbaarheid van deze data! Interesses veranderen. Een paar ideeën om mee te starten:

 • Personalisatie: Gebruik de verzamelde data om gepersonaliseerde aanbevelingen en aanbiedingen te doen. Door de content en producten te taggen met de verzamelde interesses, kun je dit volledig automatiseren.
 • Productontwikkeling: Begrijp klantvoorkeuren en ontwikkel producten die beter aansluiten bij hun behoeften. Door rapportages uit te draaien van voorkeuren, kun je invloed uitoefen op het aanbod, de communicatie en de propositie.
 • Gerichte Marketing: Segmenteer klanten op basis van hun expliciete voorkeuren voor effectievere Marketing Automation campagnes. 

Wat is First Party Data

First Party Data is informatie die een bedrijf direct verzamelt via eigen kanalen zoals websites, apps en CRM. Dit zijn gegevens zoals aankoopgeschiedenis, website-interactie en klantenservicegegevens. 

First Party Data verzamelen

Vaak gaat dit al automatisch. Je hebt bij een aankoop door een nieuwe klant al best wel wat informatie nodig. Een gedeelte van je data heeft nog bewerking nodig voor deze bruikbaar is voor Marketing Automation. Denk bijvoorbeeld aan webgedrag:

 • CRM: In je CRM verzamel je persoonsgegevens en aankopen. Deze data is heel goed bruikbaar voor Marketing Automation en een mooie basis waar je al heel veel mee kan. Je kunt ook nog analyses doen op je data om interesses te herkennen in de aankoopgeschiedenis en zo product aanbevelingen te kunnen doen. .
 • E-mailmarketing: Track open rates, click-through rates en andere metrics om te begrijpen wat klanten interesseert en wat niet. Je kunt zelfs bepaald clickgedrag uitlokken en deze opslaan als interesses. Denk bij fashion bijvoorbeeld door prominent 3 knoppen te tonen: Heren kleding, Dames kleding, Kinder kleding. Zo kun je deze clicks gebruiken om te segmenteren en te personaliseren.
 • Website gedrag: Website gedrag is complex, maar zeer interessant. Het is namelijk veel actueler dan bijvoorbeeld een ingevulde enquête. Je kunt website data gebruiken om klanten te segmenteren, maar je kunt het ook gebruiken om direct op te volgen in je Marketing Automation Systeem. Denk bijvoorbeeld aan een abandoned basket trigger of abandoned browse.

First Party Data gebruiken voor Marketing Automation

Een aantal ideeën zijn hierboven al gedeeld, maar er is nog heel veel meer mogelijk:

 • Inspelen op de Customer Journey: Door het interval tussen aankopen te berekenen uit je CRM, kun je inspelen op de frequentie en herhaalaankopen en op die wijze inspelen op de Customer Journey.
 • E-mailmarketing optimalisatie: Door te kijken naar webgedrag uit e-mailmarketing, kun je e-mails aanzienlijk verbeteren. Welk gedrag vertoont iemand die uit je e-mail doorklikt naar je website? Wist je dat zelfs de Subjectline impact heeft op het webgedrag en daarmee je conversie? Door te A/B testen en daarbij ook het webgedrag te bekijken, kun je hier heel veel van leren. Hier kun je wat A/B test inspiratie opdoen.
 • Retargeting: Je kunt webgedrag verder nog inzetten voor allerlei soort retargetting. Zoals net aangegeven, het is actuele en specifieke data die heel waardevol is. Denk bijvoorbeeld aan: Website personalisatie, nabellen van klanten die op de opzegpagina zijn geweest, een klant die eindelijk de FAQ pagina doorzoekt opvolgen. 

Niet alle data is direct bruikbaar. Zo heb je voor webgedrag wel tools nodig om deze te ontsluiten en vervolgens bruikbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan een CDP (lees hier meer daarover) of de juiste Marketing Automation software om clicks op te volgen en abandoned basket campagnes in te richten.

Het belang van deze data

Zero en First Party data wordt steeds belangrijker. Nu is het al zeer waardevolle data, maar wetgeving en trends zorgen ervoor dat je nu al moet gaan nadenken over hoe je dit het beste kunt verzamelen ten behoeve van Marketing automation:

 • Afnemende Third Party data: Door wetgeving stoppen steeds meer partijen met het aanbieden van Third Party data. Zo is Google begin 2024 begonnen met het uitfaseren van Third Party Cookies vanwege wettelijke verplichtingen. Lees hier de planning van Google.
 • Toenemende Regulering en Privacybewustzijn: Sinds de invoering van AVG, is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om transparant te zijn over dataverzameling. Klanten zijn zich meer bewust van hun privacy rechten en geven de voorkeur aan bedrijven die hun gegevens ethisch beheren. 
 • Noodzaak voor Personalisatie: Consumenten verwachten gepersonaliseerde ervaringen. Zero en First Party data stellen bedrijven in staat om deze gepersonaliseerde ervaringen te creëren door inzicht te krijgen in klantvoorkeuren en -gedrag. 
 • Vertrouwen en Klantloyaliteit: Door het direct van klanten verzamelen van data en het gebruik van betrouwbare, zelf verzamelde gegevens, kunnen bedrijven meer vertrouwen en loyaliteit opbouwen. Klanten waarderen transparantie en eerlijkheid, wat resulteert in sterkere klantrelaties. 
 • Betere Datakwaliteit: De Zero en First Party Data bieden kwalitatief hoogwaardige data omdat deze direct van de klant afkomstig zijn. Dit vermindert de afhankelijkheid van Third Party Data, die vaak minder betrouwbaar en accuraat is. 

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij je Marketing Automation data strategie? Of wil je de data inzetten voor Marketing Automation? Wij komen graag in contact om samen deze uitdaging aan te pakken. Je kunt hier contact opnemen.

Blijf up-to-date

"*" geeft vereiste velden aan

Bij het inschrijven voor de nieuwsbrief ga ik akkoord met het privacy beleid van Kotak Marketing.