Data & Analyse | Personalisatie | Tips & Trends

4 marketing takeaways van CanopyDeploy

9 september 2022

Afgelopen dinsdag was Kotak aanwezig op het marketingfestival van CanopyDeploy. Tijdens het zonnige event in Utrecht hebben we genoten van inspirerende breakout sessies over data, personalisatie en campagnes. Met een heerlijke borrel als afsluiting. Hieronder volgen de belangrijkste takeaways.

Het effect van jouw data

Denk goed na wat je met data wilt doen, voor je het daadwerkelijk gaat verzamelen. Bij alles wat je met data doet, moet je nadenken wat het effect zal zijn en waarom je het doet. Verzamel alleen data die je nodig hebt om toegevoegde waarde te creëren. Heb je voor een verjaardagscampagne het geboortejaar van de klant nodig of kan je campagne ook al slagen met alleen de geboorte dag en maand van de klant? Door bewust met (persoons)data om te gaan houdt je je bovendien aan de AVG regelgeving.

Verplaats je in je klant

Een ander belangrijk punt is dat het belangrijk is om op ieder moment aan je klant te denken en van je te laten horen. Je wilt ervoor zorgen dat klanten zoveel mogelijk informatie met je delen en deze up-to-date houden. Het up-to-date houden van gegevens is cruciaal om persoonlijk en relevant te zijn voor de klant. Je wilt geen automatische uitnodiging van je vriend ontvangen om een dagje naar het strand te gaan als verrassing, terwijl het die dag blijkt te gaan regenen. Personalisatie is dus cruciaal: ervoor zorgen dat je op het juiste moment de juiste boodschap voor de juiste persoon levert. Je kunt ook personaliseren met timing, korting en content.

Ga testen!

Het is cruciaal om te testen. Hoe meer je test, hoe meer je weet wat wel en wat niet kan. Je kan bijvoorbeeld met een A/B-testen met welke subjectline je de beste openrate kan behalen. Door op verschillende momenten een campagne uit te sturen, test je wat de beste verzendtijd is. Zo kun je erachter komen rond welk tijdstip je de beste open- of click rate behaald. Dit kun je tijdens meerdere momenten in de customer journey testen.

Bij een verjaardagscampagne kun je het verzendmoment van een mail op de verjaardag zelf testen, maar ook een week voor de verjaardag. Afhankelijk van je boodschap kan je testen welk verzendmoment het beste bijdraagt om de doelstelling van de campagne te behalen.

Verleid het brein

Met goede marketing kun je het brein van je klant verleiden. “We are feeling creatures that think, not thinking creatures that feel.” Merkvoorkeur zit in de hersenen en als marketeer moet je in het brein komen. Een goed voorbeeld hiervan is het experiment met het 50 dollar biljet.

Loss_Aversion_Campagne

Probeer om de klant te sturen zodat die gaat doen wat jij wil. Als je weet dat je doelgroep specifiek op zoek is naar iets, kun je hier op inspelen en in het brein van je doelgroep komen. Dit kan je bereiken door de juiste boodschap op het juiste moment via het juiste kanaal te sturen en zo persoonlijk en relevant te zijn voor je klant.

Hulp bij jouw campagnes

Bovenstaande punten laten zien dat het belangrijk is om een brug te slaan tussen marketing en IT. Bij Kotak Marketing weten we hoe je data op de juiste manier kan inzetten voor je marketing om waarde toe te voegen middels personalisatie. Wij kunnen de brug slaan tussen marketing en IT en zo optimale resultaten behalen. Heb jij hulp nodig om meer uit jouw campagnes te halen, neem dan contact op.